DOĞAL ve dönüştürülebilir materyaller kullanılarak yapılan 'uçan masalar', ergonomik koltuklar, katlanabilir şezlonglar gibi yeni ürünleri ortaya çıkaran İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, Köln'deki mobilya fuarında ilgi çekti.
Köln'de devam eden Uluslararası Mobilya Fuarı IMM'ye yeni ürünler ve sektördeki yenilikler ilgi çekti. Engelliler için özel tasarlanmış ev eşyaları, teknolojiyle birleşen yatak odaları, ekolojik ve kompak ürünler dikkat çeken ürünler arasında yer aldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri ile öğretim görevlileri fuarda kendilerine ayrılan bölümde bu özgün mobilyaları sergilerken, kendi yaptıkları tasarımların özelliklerini ziyaretçilere anlattı. Üniversitedeki öğretim görevlisi Ertan Demirkan küçülen yaşam alanlarında tasarım ve kompaktlığın daha çok ön plana çıktığını belirterek şöyle konuştu:
"Mobilya sektöründe tasarım daha çok ön plana çıkmaya başladı. Tek yerine birçok kullanıcı grubuna yönelik çalışmalar başladı. Daha önceden göz ardı edilen engellilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar var. İnsanların daha çok küçülen yaşam hacimlerini daha kompakt bir şekilde değerlendirebilecekleri, oradaki ihtiyaçlarını daha küçük ve çok fonksiyonlu şekilde çözebilecekleri mobilyalar ön plana çıktı. Elbette ki her zaman estetik değerler önemli farklı malzemelerin kullanılması önemli. Bazen öyle bir noktaya geliyorsunuz yepyeni bir malzeme yepyeni bir mobilya türü doğurabiliyor."
Köln'de bir hafta boyunca devam eden mobilya fuarında İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Ertan Demirkan'ın sıraladığı örnekler 19 Ocak Pazar akşamına kadar fuarda ziyaret edilebilecek. Demirkan, şöyle dedi:
"Eskiden, 'Evladiyelik' diye bir garanti vardı şimdi ise taş çatlasın 2-3 senelik garanti var. Alım gücü de eskisi kadar zor olmadığı için artık insanlar çok farklı kriterlere bakarak seçim yapıyor. Globalleşme sonucu artık insanlığın algısı vizyonu değişti gerçekten artık tasarım talep etmeye başladı son kullanıcılar. Belki teknik olarak tanımlayamasa da oturduğu zaman rahat edebilecek mi, kullanmadığı zaman o ürünü nasıl saklayacak veya kaldıracak ya da o ürün nasıl temizlenecek. Bunların hepsi aslında tasarım kriterleri, insanlar bunları göz önünde bulundurarak seçim yapıyor. Elbetteki renk, form veya fonksiyon çeşitliliği sonsuz ama kullanıcılarda artık çok daha bilinçli ve tasarıma önem vererek seçimlerini yapıyorlar."