İTALYA genelinde 9 Aralık’tan bu yana hükümet ile Avrupa Birliği (AB) kurumlarına karşı yapılan ve bir halk hareketine dönüşen eylemlerine, başkent Roma'ya da sıçradı. 
Sicilya’da çiftçilerin başlattığı ve bu nedenle 'Forconi (dirgen)' diye anılıp, farklı kesimleri bir araya getiren eylemler, ülkede dalga dalga yayılıyor. Zaman zaman polis- eylemci çatışmasına dönüşen gösterilerin Roma’daki ayağında herhangi bir şiddet görüntüsü ortaya çıkmadı. Tarihi başkentin önemli meydanlarından Popolo’da (Halk) toplanan yaklaşık 3 bin kişi, İtalya milli marşını söyleyerek, 'Siyasiler evlerine' diye slogan attı. Daha fazla katılım beklenmesi ve bilhassa Torino’da görülen şiddet sahnelerinin burada da tekrarlanacak olması endişesinden ötürü, 2 bin polis Roma sokaklarında ve meydanda görevlendirildi. Ülkenin birçok kentinden gelen göstericiler arasında öğrenci, çiftçi, işçi, işsiz ve barınma hakkı isteyenlerin yanı sıra, aşırı sağcı Casa Pound hareketi de yer aldı. Göstericiler, aldıkları bir karardan ötürü, herhangi bir siyasi parti, sendika ya da örgüt sembolü kullanmayarak, sadece İtalya bayrağı taşımaya özen gösterdi.
PAPA’YA ÇAĞRI
Ekonomik krizin en çok etkilediği ülkeler arasında yer alan ve her geçen gün her alanda daha çok kemer sıkılan, genç işsizlerin oranının yüzde 40’ı bulduğu İtalya’da halk, alım güçlerinin düşmesine isyan ediyor.
Ekonomik darboğaza düşenlerin, günden güne daha çok fakirleşerek intihar yolunu seçenlerin oranının artmasına dikkat çeken eylemciler, Papa Francesco’ya kendilerini duyma çağrısı yaparken, kendilerine kulak asmayan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’yu ise istifaya davet etti.
KARDİNALDEN SİYASİLERE ÇAĞRI
Protesto eylemlerinde karşıt görüşlülerin aynı amaç için bir araya gelmesi dikkat çekerken, birçok kentte araçların geçişini engellemek için yollar kesiliyor ve tren seferlerinin aksamasına neden olacak eylemler yapılıyor. Eylemleri koordine eden isimlerden Danilo Calvani, ülkeyi yöneten siyasiler koltuklarını bırakana kadar protestoların ülke genelinde devam edeceğini açıkladı.
İtalyan Episkoposlar Konferansı (CEI) Başkanı ve Cenova Başpiskoposu Kardinal Angelo Bagnasco ise politikacılara, "Siyasiler, toplumumuzun sorunlarını dile getirmeye çalışan eylemcilerin acı çığlıklarına kulak vermeli" çağrısında bulundu.