İTALYA’da, geçen yılın Şubat ayında ilk kez katıldıkları genel seçimlerde oyların yüzde 25’ini alarak, ülkenin 3'üncü büyük partisi haline gelen 'Beş Yıldız Hareketi’nin lideri, 66 yaşındaki Beppe Grillo’nun, İtalya’nın artık Roma merkezli yönetilemeyeceğini ve bölünmesi gerektiğini söyledi. Bu sözler ülkede şaşkınlık yarattı.
Siyasileri sık sık 'Ti'ye alan  komedyenken, kurduğu 'Beş Yıldız Hareketi' ile klasik siyasetçilere tepki oylarını toplayan Beppe Grillo, hırçın, sert muhalefetiyle dikkatleri üzerine toplamaya devam ediyor. Parlamentoya 163 üye vermesine karşın kendisi parlamentoya girmek istemeyen sıra dışı liderin son yaptığı çıkış, ülkede tepki topladı.
Hiciv ustası Grillo, başarıyla kullandığı ve kendisini iktidara taşıyan unsurların başında gelen internetteki blog sitesinde, "Ya yarın…" başlıklı bir yazı yayınladı. Ülkenin, çıkarcı siyasetçilerin güdümünde Roma merkezli yönetilmesinden yakınan Beppe Grillo, şöyle devam etti:
"Devlet, alçakça özel çıkarları için çalışanların koleksiyoncusu oldu ve patilerin metresleri tarafından yönetiliyor. Kısacası İtalya’nın artık Roma’dan yönetilemeyeceği aşikardır."
Grillo, İtalyanlar'ı 'Soytarı' olarak niteleyip, ülkenin farklı bölgelerindeki dil ve lehçeler ile kültür farklılıklarını vurgularken, "Artık beraber olmamızın bir nedeni yok" ifadelerini kullandı.
"İTALYA YOK OLABİLİR"
Aykırı siyasetçi, İtalya’yı işler hale getirmek için bağımsız yönetimler ve makro düzeyde işlevsel bölgelere bölmek gerektiğine işaret ederken, 88 yaşındaki Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile ülke tarihinin en genç başbakanı olarak geçtiğimiz günlerde göreve başlayan 39 yaşındaki Matteo Renzi’ye de çattı. Grillo, şöyle konuştu:
"90 yaşındaki bir adam milletin kaderine karar veriyor. Utanç verici tencere satıcısı bir adam ise başbakan pozlarına yatıyor" diyerek, adeta kağıttan kaleler özelliğindeki yasalar ve sözde kurumlarla İtalya'nın yok olabileceğini öne sürdü.
Venedik Cumhuriyeti ve 2 Sicilya Krallığı gibi kent devleti ve krallıkların yeniden kimliklerinin kazandırılması gerektiğini satırlarına ekleyerek ironi yapan Grillo, "Venetolular, Friuli Venezia Giulialılar, Triesteliler, Sardunyalılar, Sicilyalılar ve Lombardiyalılar, artık demokrasisi yok olmuş bir ülkede yaşama ihtiyacı hissetmezlerse kimse şaşırmamalı" görüşünü de kaydetti.
Grillo ayrıca, 1861 yılında İtalyan birliği büyük oranda sağlanmadan çok önceki, 1494 yılına ait bir ülke haritasını da bu yazıyla birlikte paylaştı.
AYRILIK DEĞİL, FEDERAL DEVLET DEDİM
"Güney’i kuzeyiyle eşit bu İtalya’yla artık yapamayız" diyen ve İtalyan basınınca provokasyon yapmakla suçlanan Grillo, gelen tepkiler üzerine ise "Ya bugün…" başlıklı ikinci bir yazı yayımlayarak, "Bir merkezden yönetilmemeyi istemek, bölünme istemek anlamına gelmez. Ben bölünmeyi değil, 5 makro bölgeye dayalı bir federal devleti kastettim" dedi.
Grillo’nun önerisi, federalist ve bölgeselci siyasi parti Kuzey Birliği (Lega Nord) kanadında heyecan yarattı. Siyasi programı, İtalya'nın kuzey bölgeleri lehine ülkenin federal bir yapıya dönüşmesi (Padanya adıyla) olan partinin genel sekreteri Matteo Salvini, "Umarız Grillo zor durumda olduğu için bunları söylemiyordur. Bunlar sadece sözde kalmaz ise beraberce bir mücadele yürütebiliriz. Aramıza hoş geldin Grillo" açıklamasında bulundu.
Grillo’nun, seçim öncesi Euro karşıtı ve hükümetin göçmenlere yönelik politikalarını eleştirel nitelikteki söylemlerini de hatırlatan Salvini, “Umarım Grillo, bunlarla ilgili söyledikleri gibi, federal yapı söyleminden de geri adım atmaz. Bu konuda bize el verirse, bizi kimse durduramaz” dedi.
Kuzey Birliği, zengin kuzeyin, ülke gelirinin büyük kısmını sağladığını ve güneyin geri kalmış bölgelerini beslediğini savunarak, kuzeyin vergilerinin Roma'daki hükümet tarafından israf edilmesine karşı çıktığı için federatif bir yapıyı savunuyor.

EÇ(AÖ/İD)