AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İtalya’da evli çiftlerin çocuklarının, annelerinin soyadını da taşıyabilmelerinin yolunu açan bir karar verdi. Bu karar, İtalya’da olumlu karşılandı.
Milano’da oturan Alessandra Cusan- Luigi Fazzo çifti, 1999 yılında doğan kızları Maddalena’ya, annesinin kızlık soyadını verme isteğini nüfus müdürlüğüne bildirdi. Bu istekleri reddedilen İtalyan çift, adli mercilere başvurmalarına rağmen bu konudaki mevcut yasaların, toplumsal yapıya uygun olduğu kanaatine varıldı. İç hukuk yollarını tüketen çift, davayı AİHM’e kadar taşıdı.
Burada ise, Roma döneminden kalan ve İtalya’da doğan çocukların babalarının soyadını taşıma zorunluluğu getiren yasanın, ‘Ayrımcı’ olduğuna hükmedildi. Kararda, İtalya’da bu konudaki mevcut yasanın çok katı olduğu ve anayasada belirtilen cinsiyet eşitliği ilkesiyle uyumlu olmadığı vurgulandı.
BAŞBAKAN: DOĞRU BİR KARAR
İtalya 3 ay içinde AİHM’in kararını temyize taşımazsa, yasalarını değiştirmek zorunda kalacak. Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından bir açıklama yapan İtalya Başbakanı Enrico Letta, AİHM’in kararını doğru bulduğunu, normlara uymak zorunda olduklarını söyledi.
Karar, ülkedeki kadınlar nezdinde de büyük sevinç yarattı. Zafer kazanan Alessandra Cusan, "Çok mutluyum. Gayet ilerici bir karar" dedi.  Demokrat Partili milletvekili Laura Garavini, bu kararın kadınlar için bir zafer olduğunu dile getirerek, “Bu modern ve eşitlikçi bir karardır” diye konuştu.

EÇ(AÖ/İD)