AVRUPA Parlamentosu’nun (AP) 751 üyesini belirlemek için sandıklara giden 28 ülkeden İtalya’da, Başbakan Matteo Renzi’nin lideri olduğu merkez soldaki Demokrat Parti (PD), ezici üstünlükle seçimi önde tamamladı. Avrupa Birliği (AB) yanlısı bir çizgide seçim propagandasını yürütmüş olan Renzi, programında ayrıca Türkiye’nin AB’ye yeniden yakınlaşması için çalışacaklarını da vurgulamıştı. 
Sandıkların kapandığı son ülke olan ve 50 milyona yakın seçmeni bulunan İtalya’da, AP seçimlerine katılım yüzde 58,7’de kaldı. Seçmenler, 751 sandalyeli AP’ye gidecek 73 milletvekilini belirledi.
İtalya tarihinin en genç ve ilk kez yarısı kadınlardan oluşan kabinesini kuran 39 yaşındaki Başbakan Matteo Renzi, Şubat ayında hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından ilk kez seçim sınavından geçti.
AP seçimleri öncesi yapılan ve partisini yüzde 30-33 bandında gösteren anketleri büyük oranda yanıltan Renzi, resmi sonuçlara göre oyların yüzde 40.8’ini toplamayı başardı.
Krizle boğuşan ülkesine umut vaat eden Renzi, böylece en yakın rakibine 2 kat fark atmış oldu.
AVRUPA’DAKİ EN İYİ SONUÇ
Floransa Belediye Başkanı iken, partisinin desteğini alarak 3 ay önce selefi Enrico Letta’yı koltuğundan eden Renzi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.
Bu seçim sonuçları Renzi için, kısa sürede yaptığı çalışmalar ve reformlar ile finansal krizin en çok etkilediği ülkelerden biri olan ülkesinin desteğini aldığını, vatandaşlarının uzun süre ülkede yaşanmayan istikrar beklentisini karşılama umudu taşıdığı anlamına geliyor.
İtalya basını genç başbakanın ezici zaferinin, ülkede geçmiş AP seçimlerine nazaran en yüksek orana sahip ve bu seçimlerde halihazırda Avrupa’nın en iyi sonucu olduğunu yazdı.
TARİHİ BİR BAŞARI
Dinamik başbakan, İtalya’daki ve Avrupa’daki birçok rakibinin aksine, propaganda süresince ılımlı, sataşmadan uzak, yapıcı ve AB yanlısı bir çizgi izledi. Renzi, Türkiye’nin AB üyeliğine de destek veriyor.
Renzi, sonuçların netleşmeye başladığı gece saatlerinde Twitter hesabından, “Tarihi bir başarı. Duygulandım ve Avrupa’yı değiştirecek bir İtalya için çalışmaya kararlıyım” diye i yazdı. Renzi’nin zaferinin, ülke borsasında olumlu etki yarattığı belirtildi.
AB KARŞITI PARTİLER HÜSRAN YARATTI
Öte yandan, seçimin ikinci partisi ise oyların yüzde 21.2’sini alan, tehditkar üslubu benimsemiş olan komedyen Beppe Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi oldu.
Tamamen AB ve Euro para birimi karşıtı olan Grillo, geçen yıl ilk kez girdiği İtalya genel seçimlerinde patlama yaparak, klasik siyasilere öfkeli olan halkın yüzde 25’inin desteğini almıştı.
Yine ilk kez girdiği AP seçimlerinde yüzde 25’in üzerinde oy alması öngörülen 5 Yıldız Hareketi’nin, hayal kırıklığı yarattığı belirtiliyor.
BERLUSCONI’YE ŞOK
Hayal kırıklığı yaratan bir diğer parti ise, merkez sağdaki Silvio Berlusconi liderliğindeki Forza Italia (FI) oldu. Seçim propagandasını ağırlıklı olarak Almanya, Beppe Grillo ve Başbakan Matteo Renzi karşıtlığı üzerine inşa eden Berlusconi’nin partisi, oyların yüzde 16.8’ini alabildi.
Kesinleşmiş hapis cezaları bulunmasından ötürü AP seçimlerinde aday olamayan Berlusconi, daha önce yaptığı açıklamalarda, yüzde 18’in altında kalmaları halinde bunun büyük bir hayal kırıklığı olacağını söylemişti.
Ülkede, AP’ye üye göndermek için gerekli olan yüzde 4’ün üzerinde oy alan diğer partiler ise, yüzde 6.2 ile AB karşıtı ve ayrılıkçı Lega Nord (Kuzey Birliği), yüzde 4.4 ile Yeni Merkez Sağ (NCD)-Merkez Birliği (UDC) ittifakı ve yüzde 4 ile Tsipras’ın Listesi olarak belirlendi.

EÇ(AÖ/İD)