İTALYA, protokol imzalamasına rağmen gelecek yıl Milano’da düzenlenecek 'Milano Expo 2015 Fuarı'ndan çekilen Türkiye’yi, yeniden katılım için ikna etti. Türkiye, 2020 Expo’su için İzmir’i destekleme sözü veren İtalya’nın daha sonra Dubai lehine oy kullanması üzerine çekilme kararı almıştı.
 İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin söz konusu fuara yeniden katılımını teyit etmesine ilişkin şu ifadeler kullanıldı:
"İtalya Dışişleri Bakanlığı, İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Expo 2015 Şirketi, bu zor amaç için Türk makamları ile yoğun ve uzun temaslarda bulundu."
Açıklamada ayrıca, gıda güvenliğini ana tema olarak seçen fuara Türkiye’nin katılımının, zaten çok geniş bir katılım gerçekleştirilen Expo 2015’i zenginleştireceği ve Türkiye’nin fuarın önemli aktörlerinden olacağı da vurgulandı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etmek için aramış, Türkiye’nin Expo 2015’e katılmasından memnuniyet duyacaklarını belirtmişti.
Böylece fuara katılacak ülkelerin sayısı 147’ye ulaşırken, İtalyan yetkililerin, Türkiye için büyük bir pavyon alanı hazırlanması için talimat verdiği kaydedildi.
ALİTALİA’YI ETİHAD’A SATMAK İÇİN DUBAİ’Yİ DESTEKLEDİLER
Bir önceki Enrico Letta hükümeti, 2020 Expo’su için İzmir yerine Dubai’yi desteklemişti. İtalyan basını bunu, uzun zamandır mali zorluk çeken İtalyan havayolları Alitalia’nın, Birleşik Arap Emirlikleri’nin önde gelen havayolları şirketi Etihad Airways’a satışını kolaylaştırmak için yapıldığını öne sürmüştü.
Bunun ardından Türkiye, Şubat ayında Roma’daki büyükelçilik kanalıyla Expo 2015’e katılamayacağını İtalyan makamlarına iletmişti.  Türkiye’nin katılımı İtalya’da memnuniyet yarattı.
İtalya Expo 2015 Komiseri Giuseppe Sala, Türkiye’nin katılımından ötürü mutluluk duyduğunu ifade ederek, bu konuda verdiği destekten ötürü İtalya hükümetine teşekkür etti.
"İTALYA, SÖKÜĞÜ DİKTİ"
Ekonomi ağırlıklı İl Sole 24 Ore gazetesi, "İtalya, Türkiye ile oluşan söküğü yeniden dikti. Türkiye de Expo 2015’te olacak" başlığını kullanırken, dünyanın 16. büyük ekonomik gücü Türkiye’nin, Expo 2015’in gözde aktörlerinden biri olacağına vurgu yaptı.
La Repubblica gazetesi 'Türkiye yeniden düşündü ve Expo’ya döndü', Corriere della Sera ise, 'Türkiye de Expo’ya katılıyor' başlıklarını kullandı.
BAŞBAKANIN TATSIZ TÜRKİYE ŞAKASI
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ay ortasında Expo 2015 şantiyesini gezerken yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin katılımının ön sinyallerini vermişti. Bunu bir şaka ile dile getiren 39 yaşındaki Başbakan yanındakilere, "Türkiye var değil mi katılan ülkeler arasında?" diye sorup "Evet" cevabı alınca, "Çünkü ben önceki gün Erdoğan’ı telefonla aradım. Türkiye’nin Expo’dan çekilmesini istiyordu. Ben de, ‘İndirim yaparız, yeter ki gelin. Zaten tüm bu masrafları Sala ödeyecek” diye gülerek, İtalya Expo 2015 Komiseri Giuseppe Sala’yı işaret etmişti. 1 Mayıs-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Milano’da yapılacak olan fuar, 6 ay açık kalacak.
Türkiye’nin de büyük önem verdiği Expo, ilk kez 1851 yılında İngiltere'de düzenlenirken, ilk telgraf da bu fuarda sergilenmişti.