EURO bölgesindeki finansal krizden en çok etkilenen ülkeler arasında bulunan İtalya, mavi plakalı 151 kamu aracını, açık artırma usulü satış yapılan internet sitesi üzerinden satışa çıkardı.
Beklenmedik bir manevrayla selefi Enrico Letta’yı koltuğundan eden İtalya tarihinin en genç Başbakanı Matteo Renzi, ülkesinde tartışmalara yol açan aşırı kamu harcamalarını ortadan kaldırmak için ilginç bir yöntem buldu. İtalya Hükümeti adına, her gün binlerce ürünün satıldığı eBay sitesinde, "Le auto blu del Governo (Hükümet’in mavi plakalı araçları)" adlı sayfa açılarak, 55 binin üzerindeki mavi plakalı kamu aracından, çeşitli bakanlıklara tahsis edilmiş olan 151’i görücüye çıkarıldı. 16 Nisan’a dek açık artırmaya tabi tutulacak olan araçlar arasında, 2011 yılında Savunma eski Bakanı Ignazio La Russa’ya tahsis edilmiş olan 4 kapılı Maserati (Quattroporte) ile Audi, Jaguar, BMW ve Volvo gibi markalar bulunuyor.
Başbakanlık araçların, İtalya’da 3 milyon kullanıcısı bulunan eBay üzerinden satışının nedenini, "Kamu nezdinde şeffaflık" olarak açıkladı.
Başbakan Renzi, kamu harcamalarında kısıntıya gidecek olmasını, "Müthiş dönüşüm" olarak nitelerken, bakanlık müsteşarlarının makam araçlarına binmesinin anlaşılamaz olduğunu belirtmişti.
Başbakanlık makamına gelmeden önce yürüttüğü Floransa Belediye Başkanlığı döneminde de, belediyeye kayıtlı 4 makam aracını satan Renzi, kesintilerin çeşitli alanlarda devam edeceğini açıkladı. 

EÇ(AÖ/İD)