İTALYA Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Gezi Parkı olaylarının, Türkiye-Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin ve diyaloğun ivme kazanmasına yol açtığını söyledi.
Roma’daki Yabancı Basın Birliği’nde, aralarında Doğan Haber Ajansı’nın da bulunduğu çok sayıda kuruluşun temsilcisiyle bir araya gelen Emma Bonino, Türk gazetecilerin de sorularını yanıtladı. 17 Ocak’ta Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirve nedeniyle, diğer kabine üyeleriyle birlikte İstanbul’da bulunacak olan Bonino, Mayıs ayındaki Gezi olayları sırasında yaptığı açıklamalardan dolayı iki ülke arasındaki ilişkilerin gerildiğinin hatırlatılması üzerine, "Gezi Parkı olaylarından dolayı bazı müzakereler ve diyaloğun hızlandırılmasına gerek duyuldu. 22’nci müzakere başlığı açıldı. Bireysel özgürlükler konusunda olan 23 ve 24’üncü başlıklar da keşke açılabilseydi. Bu gerçekten yararlı olabilirdi" dedi. Gezi Parkı olayları sırasında Türkiye’ye getirdiği eleştirilerin, polisin dengesizliği üzerine olduğunu hatırlatan Bonino, "Böyle olsa da bu olaylar, Avrupa’nın Türkiye ile diyalogunun hızlanmasına aracı oldu" diye konuştu.
TÜRKİYE VE AB İLİŞKİLERİNİ SİL BAŞTAN ELE ALMALI
Bonino, Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşıp, yüzünü Ortadoğu’ya döndüğüne ilişkin oluşan intibanın hatırlatılması üzerine, "Türkiye, Avrupa’dan uzaklaştıysa bir projesi olmalı. Bu kadar yıldan sonra Türkiye de Avrupa da, ortak çıkarlarda yeniden buluşmak için ilişkilerini tekrar sil baştan (reset) ele almalı. 17 Ocak’ta İstanbul’daki zirvede de bu mesajı vereceğiz. Türk arkadaşlarımızın da kendilerini Avrupa’dan uzaklaşmaya götüren politik rolü tekrar gözden geçireceklerini düşünüyorum" diye sözlerini sürdürdü. CENEVRE’DE SURİYELİ MUHALİFLERE BASKI YAPILMALI
Suriye konusunda Türk meslektaşı Ahmet Davutoglu ile yoğun temas halinde olduğunu dile getiren Bonino, "Bu konu, kesinlikle Ankara’da gündemimizde olacak. Türkiye, bugün çok sayıda göçmen evsize kol kanat geriyor, ağır bir yükümlülükle" dedi. Suriye meselesinin ele alınacağı Cenevre-2’ye daha uzun bir zaman olduğunun altını çizen Bonino, şu mesajı verdi:
"Muhalifler üzerinde kimin sözü geçiyorsa, aşırı grupların ve El-Kaide mensuplarının ayıklanması konusunda onlara baskı yapılmalı. Böylece Cenevre-2 daha kapsayıcı ve kabul edilebilir olur."
GALATASARAY-JUVENTUS MAÇINDA GÜVENLİK MESELESİ
Salı gecesi Şampiyonlar Ligi B Grubu’ndaki Galatsaray-Juventus maçı öncesinde, İtalya ekibinin bazı endişelerden dolayı İstanbul’da yoğun güvenlik talep ettiği sorulan Bonino, "Şiddeti kınıyorum. Şiddet yanlılarına, her türlü şiddete ve ayrımcılığa karşı hiçbir sempatim yok. Umarım Türk yetkililer ve taraftarları oraya götüren kulüp, maksimum dikkat gösterir. Bu tür olayların kimseye faydası yok. Futbola olmadığı kadar özellikle taraftarlara da faydası yok" diye sözlerini noktaladı.