İTALYA, erken genel seçimlerin üzerinden henüz bir yıl geçmişken yeniden siyasi krizle karşı karşıya. Başbakan Enrico Letta, yarın Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya istifasını sunmaya hazırlandığını açıkladı.

İtalya'da süregelen hükümet krizi, partisi PD'nin (Demokrat Parti) desteğini kaybeden Başbakan Enrico Letta'nın istifasını sunmak istediği yönündeki açıklamasının ardından farklı bir boyuta taşındı. 10 aydır görevde bulunan Letta hükümeti, beklenen reformları hayata geçirmediği gerekçesiyle partisi tarafından eleştirilerin odak noktası oldu. İstifa kararı, PD'nin lideri ve Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi'nin, Letta liderliğindeki geniş tabanlı koalisyon hükümetinden desteğini çekmesinin ve artık bir değişimin gerekliliğini belirtmesinin ardından geldi.

Hükümet, ülkedeki kamu harcamalarında kısıtlamaya gitse de, beklenen idari reformlar ve ekonomik büyümeyi sağlaydı.

Letta'nın üyesi olduğu PD'nin Perşembe günü gerçekleştirilen yönetim kurulunda yapılan oylamada, hükümetin değişmesi yönünde uzlaşma sağlandı. Başbakanın katılmadığı toplantıda konuşan Renzi, Letta'ya teşekkür ederek, 2018'e reformlar yapan yeni bir hükümetle ulaşmak istediklerini dile getirdi.

PD'nin vardığı uzlaşmanın ardından 48 yaşındaki Letta Başbakanlığın internet sitesinden yaptığı açıklamada, Cuma günü Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yu ofisinde ziyaret ederek, istifasını sunmak istediği konusunda onu bilgilendirdiğini belirtti.

İtalya'da geniş tabanlı koalisyon hükümeti, Şubat ayında yapılan genel seçimlerden iki ay sonra güçlükle kurulabilmişti. Letta'nın yerine Matteo Renzi'nin geçebileceği belirtiliyor.

Ülkede erken seçimlere gitmek için iyi bir dönemde bulunmadıklarının altını daha önce çizmiş olan Cumhurbaşkanı Napolitano'nun, başbakanın istifasının ardından alacağı tavır merak konusu oldu.

EÇ(SSA)