İSVİÇRE aşırı sağcı Halkçı Parti (SVP) Saint - Gallen Milletvekili Lukas Reimann'ın önerisi İsviçre'de siyasetin gerilmesine sebep oldu.
Lukas Reimann yaptığı açıklamada İsviçre'de çiftte vatandaşlığın kaldırılmasının gerektiğini ve Almanya gibi Alman vatandaşı olmak isteyenlerin kendi vatandaşlıklarından feragat etmeleri gerektiğini savunarak bu önerisini ulusal meclise verecegine açıkladı.
Bu açıklama İsviçre'de yaşayan ve çiftte vatandaşlıktan istifade ederek hem kendi pasaportunu hem de İsviçre pasaportunu taşıyan yabancıların ve göçmenlerin büyük tepkisini çekti. Türkler gibi AB yurttaşı olmayan bazı kesimlere çifte vatandaşlık hakkı tanımayan Almanya'nın bu uygulamasının İsviçre'de de uygulamaya geçirilmesinin istenmesine tepki gösteren göçmenler, çoklu vatandaşlığın artık bir dünya gerçeği olduğunu hatırlattılar.
Öte yandan Reimann "Kim İsviçre vatandaşı olmak isterse karar vermeli" diyerek sunduğu bu teklifiyle, formalite için İsviçreli olanların önleneceğini ve böylece gerçekten İsviçreli olmak isteyenlerin hakiki İsviçreli olacağını savundu. SVP'li vekil bu durum aynı zamanda sosyal kurumların istismar edilmesinin engellenmesini de amaçladığını savundu.

ZA(AÖ/SS)