SON yıllarda göçmen akınına uğrayan İsviçre, vatandaşlık şartlarını yeniden düzenledi. Artık İsviçre vatandaşlığı isteyenler en az 10 yıl oturma izni ile ülkede ikamet edip ve geçerli dört dilden birini yazıp konuşabilmek zorunda olacak.
Yani yeni adaylar Fransızca, Almanca, İtalyanca veya Romanşça öğrenmekle yükümlüler. Yeni düzenlemeye göre ayrıca Parlamento tarafından Kantonlar meclisine gönderilen vatandaşlık kararının Parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor. Şimdiye kadar bir çok göçmene kucak açan ülkeyi vatandaşlık şartlarını ağırlaştırmaya iten durum ise ekonomik koşullar ve başvuruların fazlalığı olarak gösteriliyor.
İsviçreliler yasada bir tek çocuklara esneklik tanıdı 5 yaş ile 15 yaş arasındaki göçmen çocukların ülkede yaşadıkları her yıl iki yıl olarak sayılacak. Ülkede alınan bu önlemlerin nasıl bir etki oluşturacağını ise önümüzdeki yıllar gösterecek. Serbest dolaşım imkanlarıyla her yıl 70 bine yakın göçmenin geldiği İsviçre şu an 8 milyonluk ülke nüfusunun 1 milyon 700 binini yabancılar teşkil ediyor. 

(SS)