İSVİÇRE Federal meclis komisyonu pasaport yasasında değişiklikler yapıyor. Komisyonda 9 hayır oyuna karşı 26 oyla kabul edilen reformda 7 üyenin de toplantıya katılmadığı açıklandı.
İsviçre'de devamlı ikamet eden her hangi bir yabancının ülkede 12 yıl kalması gerekirken yeni değişiklikle bu süre 10 yıla indiriliyor. 8-18 yaşındaki gençlerin ülkede devamlı kalmaları halinde her yıl için bu süre 2 yıl sayılacak. Yani ülkede 5 yıl ikamet eden bu gençlerin süreleri her yıl iki sene sayılarak 10 yılı tamamlamış olduğundan bunlar İsviçre pasaportu almaya hak kazanacak. Eski yasada 10- 20 yaş arasında bir uygulama yapılmaktaydı. Ancak, pasaport almak isteyenlerin ülkenin 4 dört lisanından (Almanca, Fransızca, İtalyanca veya Romanşca) en az birini konuşabilme koşulu komisyonda aynen kabul edildi.
Bu yeni yasa tasarısı İsviçre Sosyalist partisinin önerisiydi ve yasa teklifi komisyondan geçti. Şimdi diğer partiler de Konfederasyonda bu değişikliğe onay vermeleri halinde teklif kabul edilmiş olacak ve uygulanmaya başlayacak. Aksi takdirde öneri Konfederasyonda kabul görmezse Sosyalist ve Yeşil'ler partisi imza toplayarak konuyu halk oylamasına götüreceklerini açıkladılar. Eski yasa ile 2013 yılında İsviçre'de 33 bin 500 kişi İsviçre pasaportuna sahip olmuştu.