Mehmet ÇİFTÇİ - MADRİD / () - İspanya’da gerçekleştiren Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, iktidar ve ana muhalefet partilerine büyük darbe vurdu. Ekonomik krizin devam ettiği ülkede tepki oyları ön plana çıktı. Seçimin iki galibi olduğu belirtiliyor. Hükümetin Almanya’nın uydusu haline geldiğini savunan ve dört aylık bir geçmişe sahip olan “Podemos” (Yapabiliriz) partisi ile Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişim için kurulan “L' Esquerrra pel dret a decidir” (Karar verme hakkı için sol). Özellikle çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Podemos Partisi’nin 5 milletvekili çıkartması İspanya’da siyasi yaşamda son yılların en büyük sürprizi olarak nitelendirildi.

İspanya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada seçimlere katılım oranı 45,7 olarak duyuruldu. 2009'a oranla (yüzde 44,9) çok az bir artış yaşanan bu seçimlerde en yüksek katılım Katalonya’da yaşandı. Yüzde 10’luk bir artış gösteren Katalanya’da bunun sebebi olarak bağımsızlığı savunan partilerin önümüzdeki Kasım ayında yapmayı planladığı referandum oylamasına bir hazırlığı olarak gösterildi.

AP parlamentosuna toplam 54 milletvekili gönderen İspanya’da yüzde 99 oranında açılan sandıkların resmi sonuçlarına göre dağılım şu şekilde gerçekleşti: İktidardaki Halk Partisi (PP) 16, ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) 14, muhalefetteki komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) 6, Podemos (Yapabiliriz) Partisi 5, Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) 4, Ciutadan's (C's) 2, Katalonya, Bask, Galicia ve Kanarya Adaları'ndaki milliyetçilerin ortak girişimleri ile kurulan Coalicion por Europeo (Avrupa İçin Koalisyon) 3, Katalonya'nın İspanya’dan ayrılmasını savunan L' Esquerrra pel dret a decidir (karar verme hakkı için sol) 2, Los Pueblos Deciden (Haklar karar verir) 1 ve Primevera Europeo (Avrupa İlkbaharı) 1.

İspanya'da yapılan son AP seçimlerinde PP 26, PSOE ise 24 parlamenter çıkartmayı başarmıştı. Uzmanlar bu sonuçlarla birlikte ülkede artık iki partili siyasi yaşamın sona erdiğine işaret ediyorlar. 2008 yılından beri ağır bir ekonomik krizle mücadele eden İspanyol halkının değişim istediği ve geleneksel siyasi partilere artık güvenmediği vurgulandı. İspanyol basını önümüzdeki günlerde hem iktidardaki Halk Partisinin hem de ana muhalefet Sosyalist İşçi Partisinin büyük bir değişime gideceğini yazdı.