5 SAATTE 2 SAAT MOLA
Mahkeme heyeti, 5 saat aralıksız devam eden sorgulamada 2 saat dinlenme molası vermek zorunda kaldı. Prensesin suçu, eşi Inaki Urdugarin'in üzerine attığı belirtildi. Prenses hakimin 5 saatten fazla süren 100'den fazla sorusuna yanıt vermek zorunda kaldı. Yoğun suçlamalarla karşıkarşıya kalan Prenses mahkeme başkanından mola talep etti. Bu istek üzerine duruşmaya 2 saat ara verildi. Prensesin hakimin sorularına genellikle, "Bilmiyorum, kocama güveniyordum" yanıtları verdiği ifade edildi.
Davacı avukatlar İspanya'da mahkemede yalan söylemenin suç olmadığını hatırlatarak Prensesin bu hakkını kullandığını açıklarken, kraliyet ailesi mensubunu yalancılıkla suçladı.
Yüzlerce kişi mahkeme çevresinde toplanırken kraliyet ailesi aleyhine slogan atarak gösteri yaptı. Göstericiler ayrıca davayı açan savcıyı kahraman olarak niteleyerek "Adaletin yeni adı Castro'du" yazılı pankartı taşıdı. Duruşmayı izlemek için İspanya ve tüm dünyadan 100'dan fazla basın kuruluşu ve 400'den fazla gazeteci akredite oldu. 15 ülke de bu anı canlı yayınlama kararı aldı. İçişleri Bakanlığı'nın ayrıca mahkeme yakınlarında cep telefonlarının çalışmaması için jammer cihazları yerleştirdiği ortaya çıktı. Gazeteciler güçlükle canlı yayında haber geçmeye çalıştı.
KAMUOYU ARAŞTIRMALARI
İspanya'da yapılan kamuoyu yoklamalarına göre halkın bu davadan ötürü kraliyet ailesine güvenini tamamen kaybetmiş durumda. Halkın yüzde 90 dan fazlası damadı suçlu bulurken bu oran prenseste yüzde 70'e yaklaşmış bulunuyor. Kralın kızının hakim karşısına çıkması Avrupa Kraliyet aileleri için de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Avrupa'da çok sayıda kraliyet ailesi üyelerinin adı yolsuzluk skandallarına karışmasına rağmen bu güne kadar kimse mahkeme önüne çıkmadı.

MÇ(AÖ/İD)