İSPANYA’da rüşvet ve yolsuzluk suçlaması ile hakkında dava açılan siyasetçi sayısı 500’e ulaştı. Şu ana kadar 20 siyasetçi cezaevine gönderildi.
İspanya’da savcılıklar aralarında bakan, milletvekili, otonom bölge ve belediye başkanlarınında da bulunduğu 500’den fazla siyasetçi hakkında yolsuzluk ve rüşvet davası açtı. Sadece geçen yıl toplam 1661 rüşvet dosyasının dava açılması için sırada bekletildiği belirtildi. İspanya’nın özellikle inşaat sektörüne dayalı 90’li yıllarındaki kalkınma dönemine denk gelen yolsuzluk davalarında iktidar ve muhalefet partilerinden 20 siyasetçi suçlu bulunarak hapis cezası aldı. Davalar ağırlıklı olarak, evrakta sahtecilik, vergi kaçakçılığı, adam kayırma, rüşvet, ulusal değer sayılan arazilerde imar izni ve karapara aklama olarak belirlendi.
Davaların çoğu iktidardaki Halkçı Partisi’ne (PP) üye siyasetçileri yakından ilgilendirdiği için mahkemeler hukukçu sayısının azlığından şikayet etmeye başladı. Son olarak İspanyol siyasetinin tarihi sembollerinden biri kabul edilen Katalan politikacı Jordi Puyol’un kamu yatırımlarından rüşvet alıp servetini 'Vergi cenneti' ülkelerde saklaması  halkta büyük şok yarattı. İspanya’da son dönem iktidar partilerinin koalisyon ortağı olan Puyol’un başkanlığını yaptığı partinin rüşvete bulaşmasına İspanyollar'ın siyasetçilere  güvenini minumum düzeylere indirdi. Kamuoyu yoklamalarında halkın en az güvendiği kurumun parlamento olduğu duyuruldu.