Siyamend KAÇMAZ/ MOSKOVA,(Rusya),() - IŞİD'in Musul'da Türk Konsolosluğu'nu basması ve konsolosluk görevlilerini rehin alması Rus basınında geniş yer buldu. Rus haber ajansları ve gazetelerin internet sayfalarında konuyla ilgili yaptığı haberler şu şekilde:
İtar Tass: Musul'da militanlar Türk Konsolosluğu'nu ele geçirdi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Türkiye Büyükelçiliği'ni basarak, aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 kişiyi ele geçirdiler. Ele geçirilenlerin arasında Irak'a Yılmaz'ın güvenliğini sağlamak için gönderilen özel harekat timinin de bulunduğu bildirildi. Yapılan açıklamalara göre, Türkiye Dışişleri Bakanlığı diplomatların salınması için gereken önlemleri almaya hazırlanıyor.
İtar Tass'da yer alan haberde, güvenlik görevlilerinin kapıyı açmak istemediklerini, ancak militanların bombayla tehdit etmeleri üzerine kapıyı açmak zorunda oldukları belirtildi. Bunun üzerine özel harekat timi IŞİD ile konuşmak zorunda kaldı. Bu arada arka kapıdan kaçmaya çalışan diplomatlar yakalandı.
Rossiyskaya Gazetesi: Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) aralarında 3 çocuğun ve Büyükelçi Öztürk Yılmaz'ın bulunduğu 49 kişiyi ele geçirdi. Saat 11.00'de binayı basan IŞİD çalışanları alıkoydu. Irak Şam İslam Devlet tüm Musul'u kontrolü altına aldı. IŞİD amacının şehirde düzeni sağlamak olduğunu söylesede olaylar tam tersi kötüye gidiyor, insanlar Musul'u terk etmeye başladı. Aynı zamanda, IŞİD Musul'un birkaç bankasını da soyarak 500 bin dolar elde etti. Uzmanlar IŞİD'in asıl amacının İstanbul'a baskı yapmak ve Türkiye'nin Bağdat hükümetine yaptığı yardımların önüne geçmek olduğunu ifade ettiler. 
İnterfaks: Irak Şam İslam Devleti Musul'da bulunan Türk Konsolosluğu'nu basarak aralarında Başkonsol'un da bulunduğu konsolosluk çalışanlarını ele geçirdi. Musul'u kontrolü altına alan IŞİD Irak hükümetine karşı büyük bir operasyon düzenleyeceğini açıkladı. Elde edinilen verilere göre 500 binden fazla kişi şehri terk etti.
-Eho Moskvı: Irak Başbakanı Nuri El Maliki Musul'u kontrol altına alan militanların gereken cezayı alacaklarını bildirdi. El Maliki yaptığı açıklamalarda, şehrin teröristlerden temizleneceğine dair söz verdi.
Ria Novosti: Musul Türkiye Büyükelçiliği'ni basan militanlar Türk Başkonsolosu’nu ve 24 çalışanı ele geçirdiler. Türkiye Dışişleri Bakanlığı çalışmalara başladığını bildirdi. Öte yandan, Irak Şam İslam Devleti daha önce İskenderun'dan Irak'a yakıt taşıyan 28 Türk vatandaşını ele geçirmişti.
Gazeta.ru: Irak'ta Türkiye Büyükelçiliği'ne baskın yapıldı. Musul'da Irak Şam İslam Devleti Türkiye Büyükelçiliği'ni bastı. Elde edinilen ilk bilgilere göre, aralarında Büyükelçi Öztürk Yılmaz ve 3 çocuğun bulunduğu 49 kişi alıkoyuldu. Konuyla ilgili henüz detaylı bir açıklama yapılmadı. Daha önce yapılan açıklamalarda, militanların Musul'u kontrol altına aldıkları ve eli silahlı kişilerin havalimanını ve televizyon kanallarını bastıkları belirtilmişti.

SK (GD/RT)