İNGİLİZ The Sun on Sunday gazetesi bugünkü 'Jean’ın ailesi Adams’ı mahkemeye verecek' başlıklı haberinde, IRA’nın 1972 yılında kaçırıp öldürdüğü 10 çocuk annesi Jean McConville’in ailesinin 4 gündür Belfast’ta bir karakolda gözaltında tutulan eski İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu lideri Gerry Adams’ı (65) mahkemeye vermeyi planladıklarını bildirdi.
BBC televizyonu IRA’nın başında kaçırma ve öldürme emrini vermekle suçlanan Gerry Adams’ın 4 gündür karakolda günde 17 saat sorgulandığına dikkat çekerken, IRA’nın politik kanadı Sinn Fein liderinin bugün saat TSİ 22.00’ye kadar ya tutuklanacağını ya da serbest bırakılacağını haber verdi. Gerry Adams’ın cinayetle ilgili bu suçlamaları reddettiği kaydedildi.
The Sun on Sunday’in özel haberine göre, Jean McConville’in kızı Helen McKendry (57) , polisin soruşturması yanı sıra Gerry Adams’ı sivil mahkemeye götürmeyi planladıklarını söylerken "Gerry Adams ve Sinn Fein’i mahmeye vermeyi planlıyoruz. Kaçıranların ve öldürenlerin peşinde değiliz. Onların doğru dürüst mal varlığı yoktur. Oysa Gerry Adams’ın Donegal’de evleri var. Sinn Fein de İngiltere’deki en zengin partilerden biri"  dedi.
İngiliz Ordusu’na köstebeklik yaptığı iddiasıyla kaçırılan Jean McConville’in cesedi 2003 yılına kadar bulunamamıştı.
Gerry Adams’ın yardımcısı Martin McGuiness’in bir konuşmasında Adams’ın gözaltına alınmasının politik hedef taşıdığını, Kuzey İrlanda polisinin Barış Süreci’ne karşı olduğunu, Gerry Adams ve Sinn Fein’den nefret ettiğini söylediğine dikkat çekildi.
The Sunday Telegraph gazetesi de birinci sayfadan 'Kurbanlar tazminatı hak ediyor' manşetli haberinde, İRA kurbanlarına tazminat verilmesi için İngiltere Başbakanı David Cameron’un terör saldırılarını desteklediği için Libya’yı tazminat ödemeye ikna etmeye çalıştığını yazdı.
İngiltere Başbakanının İRA terörünün İngiliz kurbanlarına tazminat ödenmesini yönetmesi için bir üst düzey güvenlik danışmanını görevlendirdiği anlaşıldı.
Cumhuriyetçilerin Gerry Adams’ı Mandela’ya benzettiklerini başlık yapan The Sunday Telegraph, bir kurbanın yakınının "Biliyoruz para kaybettiklerimizi geri getirmez ama prensip olarak tazminat istiyoruz" dediğine dikkat çekti.

FZ(SS)