İRAN Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in ABD’nin bir bombasıyla İran’ın tüm askeri sistemini işlevsiz hale getirebileceğini söylemesi ülkede büyük tepkilere neden oldu.
Zarif, Tahran Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Cenevre nükleer anlaşmasını eleştiren bir öğrenciye yanıt verdi. Zarif, "Batılılar, bizim 4 tank ve füzemizden korkmuyor. Siz, bir tek bombasıyla tüm askeri sistemimizi çökertebilecek ABD’nin İran’ın askeri sisteminden korktuğunu mu düşünüyorsunuz?" ifadelerini kullanmıştı.  Zarif’in bu ifadeleri ülkedeki muhafazakar kesimin ağır tepkisine neden oldu.
Dışişleri Bakanı’na tepki gösteren Devrim Muhafızları’ndan üst düzey bir komutan Zarif’i acemi siyaset yapmakla suçladı. Devrim Muhafızları’na bağlı Besic birliklerinin komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Nagdi, Bakan Cevad Zarif’in ismini anmadan, "“Bazı dostlar askeri gücümüz konusunda doğru olmayan değerlendirmelerde bulunmuş. ABD, İran’ın doğru olan askeri gücünün bilgilerini benden sorsun siyasilerden değil" diye eleştiride bulundu.
MİLLETVEKİLLERİ: ZARİF GÖREVDEN ALINSIN
Zarif’e tepki gösteren 50 milletvekilli yayınladıkları bir mektupla, “Dışişleri Bakanı’nın kullandığı sözler, düşmanı caydıracağına İran’a karşı askeri girişim konusunda daha da kışkırtmaktadır” diye yazdı. Meclisteki 20 milletvekili ise Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den Zarif’i görevden almasını istedi.
İRAN 2 BOMBAYLA ÇÖKERTİLEMEZ
Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi de Zarif’i hedef aldı. Caferi, "Zarif, iyi bir diplomat fakat askeri konularda deneyimli değil. İran’ın savunma sistemi 2 bombayla çökertilemez ” tepkisinde bulundu.
BİR TEPKİ DE AHMEDİNEJAD’IN İSTİHBARAT BAKANI’NDAN
Zarif’e bir tepki de eski hükümetin İstihbarat Bakanı Haydar Muslihi’den geldi. Zarif’in ismini zikretmeyen Muslihi, “Birisi ABD’nin istediğinde 10 dakika içinde İran’ın tüm nükleer ve stratejik tesislerini yok edebileceğini söylemiş. Sen ki ülkenin savunma potansiyelinden haberdar değilsin ve devrimin ana yolunda hareket etmiyorsun nasıl İran’la ilgili bu tip sözleri kullanabiliyorsun” dedi.

(AÖ/İD)