İNGİLTERE'de yayımlanan yüksek tirajlı Sunday Mirror gazetesi, adam başı 11 bin sterline İngiltere’ye kaçak sokulan Suriyeli göçmenlerle ilgili yaptığı araştırmada, şebekenin Türkiye’deki garantörünün Cemal Şeyhsait adında bir Türk işadamının olduğunu ileri sürdü.
Cemal Şeyhsait’in masasında Türk bayrağı ile resmini basan İngiliz gazetesi, Türk işadamının nakit para transferlerini yaptığını yazdı. Cemal Şeyhsait ile İstanbul’daki bürosunda buluşan Sunday Mirror muhabiri, 50 yaşlarındaki Türk garantörün güvenilir olduğunu ve yanında korumalarının bulunduğunu yazarken, müşterilerine para transferleri için özel kod numaraları verdiğini açıkladı. Cemal Şeyhsaid’in, “Paranız benim hesabıma gidecek. Size makbuz ve şifre vereceğim. Hedefe vardığınızda bana telefon edin, kodu verin. Ben ona parasını ödeyeceğim. Abu Nasar ile anlaşmadan parayı geri vermem” dediği öğrenildi.
Suriye’den Mısır’a, Mısır’dan Avusturya ve Norveç’e uçakla giden, Oslo’dan da arabayla Stockholm’a getirilen göçmenlerin buradan uçakla İngiltere’ye uçtuklarını yazan Sunday Mirror, Suriyeli göçmenlere sahte pasaportların İstanbul’da uçmadan önce temin edildiğini belirtti.
Yüzlerce Suriyeli göçmeni kaçak yollardan İngiltere’ye getiren insan kaçakçılarının milyonlarca sterlin kazandıkları kaydedilen araştırmada, İstanbul’daki çetenin İngiliz gazetecilere Suriye’den sahte pasaportlarla üç kişiyi 34 bin sterline İngiltere’ye kaçırabileceklerini söyledikleri öğrenildi.
Sunday Mirror’un biriktirdiği tüm kazancını İngiltere’ye gelmek için harcayan bir Suriyeli kadınla İngiltere’de görüştüğü anlaşıldı. Öğretmen olan bu kadın, şebekenin kendisini Türkiye’den nasıl İngiltere’ye sahte pasaportla kaçırdığı anlattı. Önce Avusturya’nın başkenti Viyana’ya uçan Suriyeli kadın, buradan arabayla İsveç’e götürülmüş, İsveç’ten de BA ile İngiltere’ye uçmuş İngiliz gazetesi, şebekenin taktiklerinin El Kaide gibi terörist örgütler tarafından kullanılabileceği endişesine dikkat çekti.
Sunday Mirror gazetesine gelen bir ihbarda, “Türk çeteler milyonlar kazanıyor. Avrupa’da ve İngiltere’de aracıları var. Havaalanlarında adamları var. Suriyelileri İtalya’ya, Hollanda’ya ve İskandinavya ülkelerine götürüyorlar. En pahalısı İngiltere. Ülkeye iner inmez Suriyeliler politik sığınma talebinde bulunuyorlar. Üs saatte alandan çıkıyorlar çünkü kimse halkın kimyasal silahlarla öldürüldüğü ülkeye geri göndermiyor” bilgilerinin verildiği öğrenildi.