İNGİLTERE Dışişleri Bakanı William Hague, İran'ın başkenti Tahran'daki Büyükelçiliği yeniden açma niyetinde olduklarını açıkladı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinden yapılan açıklamada, son 4 ay içerisinde her iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişerek devam ettiği ve İngiliz ve İranlı yetkililerin iki ülkenin başkentlerini düzenli olarak ziyaret ettiklerine dikkat çekilerek bu gelişmenin elçilikleriyle ilgili konuları çözmelerine imkan verdiği belirtildi.
"İKİ ENDİŞEMİZ VAR"
Hague, yaptığı açıklamada, Tahran'daki İngiltere Büyükelçiliğini yeniden açma konusunu değerlendirirken iki endişeleri olduğuna vurgu yaparken bunları büyükelçilik personelinin güvenliğinin sağlanması ve personelin çalışmalarını hiçbir engel olmadan sürdürebilmesi olarak sıraladı. Dışişleri Bakanı Hague açıklamasında şöyle denildi:
"Koşullar izin verdiği müddetçe Tahran'da bir büyükelçiliğimiz olması gerektiği konusunda şüphem olmadı. İran; değişken bir bölgede önemli bir ülke. Zor koşullarda bile büyükelçiliklerin açık kalmasını sağlamak, Birleşik Krallık'ın küresel diplomatik yaklaşımıdır." 
Geçen cumartesi günü İran Dışişleri Bakanı Zarif ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde İran ve İngiltere arasındaki lişkileri devam ettirme konusunda ortak fikirlerini paylaştıklarını dile getiren Hague, "Bu yüzden Tahran'daki Büyükelçiliğimizi yeniden açma konusunda şartların uygun olduğuna karar verdim. Öncelikle çözülmesi gereken bazı pratik konular var. Bu düzenlemeler yapılır yapılmaz Tahran'daki büyükelçiliğimizi açmak niyetindeyiz. İran hükümetinin de benzer adımlar atmayı tercih ederek Londra'daki büyükelçiliğini yeniden açmasını bekliyorum" açıklamasını yaptı.
İngiltere, Tahran'daki diplomatik temsilciliklerinin 2011 yılında bir grup öğrenci tarafından basılması ve 6 elçilik görevlisinin rehin alınmasının ardından bu ülkedeki büyükelçiliğini kapatmıştı.