İNGİLTERE'nin başkenti Londra’da, Türk Edebiyatı’nın önde gelen yazar ve şairlerinden Behçet Necatigil anısına Türk Dili ve Kültür eğitimi veren okullar arasında şiir okuma yarışması düzenlendi. Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ve KKTC Londra Eğitim/ Kültür Ataşeliği’nin birlikte düzenlediği yarışmaya 27 okul katıldı.
Birbirinden güzel şiirlerin başarılı seslendirildiği 2 kategoride yapılan geleneksel yarışmada öğrenciler, katılımcıları duygulandırdı. 27 öğrencisinin yarıştığı yarışmada büyükler kategorisinde Hazelwood Atatürk Okulu’ndan Mustafa Özakınsel 96 puanla 'Baba' adlı şiiriyle birinci olurken, bu kategoride Hornsey Atatürk Okulu’ndan Yaren Ataoğlu, 95 puanla 'Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman' isimli şiiri ile ikinci, Batı Londra Türk Okulu öğrencilerinden Elif Nazlı Karanış’da 93 puanı ile 'Sevgilerde' üçüncü oldu. Öğrencilerin birbirinden güzel şiirlerini jüri önünde heyecanla okurken, arkadaşlarından alkışla destek aldığı yarışmanın küçükler kategorisinde Hornsey Atatürk Okulu’ndan Aleyna Güler, 'Ben Öğretmen Olmak İstiyorum' şiiri ile 97 puanla birinci ilan edildi. Chesterfield Türkçe Konuşan Toplumlar Okulu öğrencisi İlayda Karadağ ise 'Baba Beni de Okula Gönder' adlı şiiri ile 96 puan elde ederek ikinci, Hazelwood Atatürk Okulu öğrencisi Meryem Özakınsel’de seslendirdiği 'Anne Özlemi' adlı şiiri ile 93 puan ile üçüncü oldu.
"YILMAZ ERDOĞAN CANLANDIRDI"
Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik saygı duruşu ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Londra Eğitim Müşavirliği öğretmenlerinden Fatma Özgül Arıbaş’ın sunuculuğunu yaptığı yarışmanın juri üyeliğini Murat Nalçacı (Konsolos), Maviş Fuchs (Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı), Kübra Yıldırım (Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Eğitim Koordinatörü) ve Ali Uysal üstlendi. Kültürel etkinliğin koordinesinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan gelen öğretmenlerden Ahmet Uysal, Necip Demirci, Nahide Taçoy, Elis Altuner ve Özlem Kasapoğlu yer aldı.
Öğretmen Ahmet Uysal, asıl adı ‘Behçet Necati Gönül’ olan şair- öğretmen Behçet Necatigil’in 35 yıl önce vefat ettiğini anlattı. Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği şiirsel hayatı konu alan ‘Kelebeğin Rüyası’ adlı filmde, Behçet Necatigil’in hayatından bir kesit canlandırıldığını, bunu da Yılmaz Erdoğan’ın canlandırdığını hatırlattı. Ardından, ünlü şairin Türk Edebiyatı’na yaptığı hizmetleri sıraladı.
Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşavir Vekili Uğur Yıkan ve KKTC Londra Eğitim/ Kültür Ataşesi Hasan Sarper Kortay’da yaptıkları konuşmada, Türk Okul’larının ve anadilin önemini bir kez daha vurguladılar. Bu organizasyonda emeği geçen başta öğretmenler olmak üzere, okul yöneticilerine, öğrenci, öğrenci velilerine ve Yunus Emre Kültür Merkezi yöneticilerine teşekkür etti. Yarışmada dereceye giren öğrenciler, sertifikanın yanında çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

HY(AÖ/İD) (FOTORĞALFI)