AVRUPA Parlamentosu seçimleri Avrupa'da olduğu gibi İngiltere'de de AB karşıtı aşırı sağcıların zaferi ile sonuçlandı.
İngiltere'nin aşırı sağcı İngiltere Bağımsızlık Partisi UKIP Londra ve Kuzey İrlanda dışında oyların yüzde 28'ini alarak iktidardaki Muhafazakar Parti ile ortağı Liberal Demokratların önüne geçti.
İngiltere'de yerel seçimlerle birlikte yapılan AP seçimlerinde UKIP İngiltere'de olağanüstü bir yükseliş yaşarken İngiltere Başbakanı David Cameron'un partisi Muhafazakar Parti ile iktidar ortağı Liberal Demokratlar ve muhalefetteki İşçi Partisi göçmen karşıtı parti karşısında belirgin bir düşüş kaydetti.
BBC'nin sonuçlarına göre şimdiye kadar açıklanan 62 sandalyeli Avrupa Parlamentosu üyesi koltuğundan 23'ünü UKIP, 17'sini Muhafazakar Parti, 16'sını İşçi Partisi, 1'ini Liberal Demokrat Parti, 5'ini ise diğer siyasi partiler kazandı.
Nigel Farage'ın lideri olduğu UKIP oyların yüzde 28'ini Muhafazakar Parti oyların yüzde 23'ünü İşçi Partisi yüzde 25'ini, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'in Genel başkanı olduğu Liberal Demokrat Parti ise yüzde 7'sini aldı.
'EN OLAĞANÜSTÜ SONUÇ'
UKIP Genel Başkanı Nigel Farage,partisinin ''tamamen bir ulusal güç'' olarak nitelendirerek arkasında bir momentum olduğunu söyledi.
Farage partisinin aldığı galibiyeti 100 yıllık İngiltere siyasetinde '' en olağanüstü sonuç'' olarak yorumladı.
YEREL SEÇİMLERDE MUHALEFET PARTİSİ LİDER
İngiltere genelinde yapılan belediye seçimlerinde de muhalefetteki İşçi Partisi birinci parti oldu. İktidardaki Muhafazakar Parti'nin ikinci geldiği sıralamada üçüncü sırayı Liberal Demokratlar aldı.
İngiltere yerel seçimlerinde iktidar ortağı Liberal Demokratların oylarındaki belirgin düşüş dikkat çekti.
İşçi Partisi toplam 82 belediyede 2101 sandalye kazanırken Muhafazakarlar bir önceki seçimlere kıyasla 11 sandalye kaybederek toplamda 1360 sandalyenin sahibi oldu.
Seçimlerde en büyük darbeyi alan Liberal Demokratlar ise toplamda 6 belediyede sadece 427 sandalye alabildi.

GY(SS)