İNGİLTERE'de özellikle ergenlik dönemindeki çocukların anne-babaya yönelik şiddet uygulamasında İngilizler’den sonra ikinci sırada Türkler’in yer aldığı belirtildi.
Anne-babaya yönelik şiddet konusunda İngilizler, birinci sırada yer alırken Türkler ikinci, Kürtler üçüncü, Rumlar ise, dördüncü sırada yer aldı. Vakaya etki eden faktörlerin en başında ana-babanın birbirinden ayrı yaşaması, aile içi diyalog eksikliği beraberinde lisan yetersizliği nedeniyle çevredeki bireylerle iletişim kurmada yetersiz kalındığına dikkat çekildi. Oxford Üniversitesi Kriminoloji Bölümü Öğretim üyesi Dr. Rachel Condry’nin, Metropolitan Polisi kayıtlarına dayanarak yaptığı bir araştırmada, İngiltere’de 1892 ailenin, çocuklarından şiddet gördüğü ifade edildi. Bu rakamların sadece polise yansıyanları yansıttığı, gerçek rakamların daha da yüksek olduğu öne sürüldü.
Rakamların hem kendi içlerinde, hem yıllara göre artış göstermesi karşısında Londra’da Türkler’in yoğun olarak yaşadığı Enfield bölgesinde kısa adı PAARS olan (Parent Abuse Reconciliation Service) dernek, hizmet binası açılış kokteyli verdi. Çocuklarından şiddet gören anne ve babalara yardımcı olmak amacıyla hizmet veren vakfın yöneticileri arasında Türk kökenli Ayşe Adil, Karen Hunter ve Joe Lettieri bulunuyor.
İşçi Partisi Milletvekili Andy Love, Muhafazakar Partili Milletvekilleri David Burrowes ve Nick de Bois başta olmak üzere üst düzey protokolün yoğun katılım gösterdiği etkinliğin katılımcıları arasında Turkish Youth of London (TYL) Direktörü Chimen Hussein ve Belediye’nin tüm sosyal servis görevlileri de yer aldı. Konuklara, açık büfe Türk yemek ve içecek ikramı yapıldı.
Kurumun çalışmalarıyla ilgili yaptığımız söyleşide, gönüllülük esasına dayalı olarak hizmet veren müessesede 16 çalışanın görev yaptığını ifade eden Ayşe Adil, şöyle dedi:
"2 yıldan bu yana belirlemesi belediye, polis, okul ve sosyal servisler tarafından yapılan evlere kadar giderek burada yaşayanlara hizmet veriyoruz. Özellikle ergenlik dönemindeki çocukların anne-babaya yönelik gerek sözlü, gerek ise fiziki şiddet uygulaması, günümüzde oldukça sık görülen ancak hakkında fazla konuşulmayan bir durumdur. Anne- babaya yönelik şiddet ister bir kere yaşanmış olsun, isterse sürekli bir tutum olsun, mutlaka üzerinde durulmalıdır. Bu nokta da sizler de sorumlusunuz. Şiddetin hiçbir şekilde ‘mazur’ görülemeyeceğini asla unutmayın. Saldırgan, bu tür davranışlarıyla kişiyi aşırı çaresizliğe ve rahatsızlığa iterek bilişsel, duygusal ve davranışsal işlevlerin bozulmasına yol açmaktadır. Sorunla baş edemeyeceğinizi düşünüyorsanız mutlak surette bize ulaşın."

HY(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)