İNGİLTERE’yi 1 haftadan bu yana etkisi altına alan şiddetli yağış ve fırtına yüzünden binlerce eve elektrik verilemiyor.
Özellikle Galler ile ülkenin güney ve batısını vuran fırtına sebebiyle ağaçların elektrik kablolarının üzerine devrilmesi sonucu Kuzey ve Güney Galler’de yaklaşık 80 bin olmak üzere ülke genelinde 130 bin bin ev ve iş yerine elektrik verilemiyor.
Yoğun yağış ve şiddetli rüzgarın yarın ve haftasonu ülke genelinde sel riskini yükseltebileceği uyarısı yapıldı. Ülkenin güney batısındaki Berkshire, Surrey ve Somerset kentlerinde ise sel riski uyarısı halen kaldırılmadı.
'Vahşi Çarşamba' (Wild Wednesday) olarak adlandırılan şiddetli fırtına dün Galler’de bir kişinin ölümüne neden oldu. Saatte 80- 90 kilometre hızla esen rüzgar nedeniyle ülkenin güney ve batısına giden tren seferleri iptal edilirken kentleri birbirine bağlayan tren istasyonları kapatıldı.
Savunma Bakanlığı dün gece 2 binden fazla askeri personeli su baskınlarından en çok etkilenen bölgelere konuşlandırdı. Meteoroloji Kurumu ise batı Galler ve İngiltere’nin kuzey batısını içine alan bölgeye en yüksek risk taşıyan ‘kırmızı alarm’ uyarısı yaptı.
Aşırı yağış sebebiyle dün taşan başkent Londra’daki Thames Nehri’nin son 60 yıldan bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı bildirilirken nehrin taşması nedeniyle yaklaşık bin ev ve işyeri tahliye edildi.
250 YIL SONRA BİR İLK
Çevre Ajansı’ndan yapılan açıklamada, İngiltere’nin güneydoğusu ile güney batısındaki çok sayıda nehrin en yüksek seviyesine ulaştığı açıklandı. Ajans’ın program müdürü Toby Willison, bu olayın çok nadir görüldüğünü belirterek ocak ve şubat aylarındaki en çok yağışın bundan 250 yıl önce 1776 yılında kaydedildiğini söyledi.
Şiddetli yağış ve fırtına ülke genelindeki ulaşımı da felce uğrattı. Aşırı yağış ve rüzgar nedeniyle ülkenin bir çok yerinde kentleri birbirine bağlayan tren istasyonları kapatıldı ya da kısa süreli kesintiye uğradı.
Diğer yandan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, selden kaynaklanan zararın İngiltere’nin iyileşen ekonomisini tehdit ettiğini açıkladı. İngiltere Başbakanı David Cameron ise yaşanan kaos ile ilgili olarak bugünkü ‘uluslararası vahşi yaşam konferansı’nı yarıda keserek alınacak tedbirlerin konuşulacağı bir kabine toplantısı düzenliyor.
"PETER’DEN ÇALARAK PAUL’A VEREMEYİZ"
Başbakan Yardımcısı Nick Clegg de sel yüzünden zarara uğrayanlara İngiltere’nin dış yardım bütçesinden verilmesi öngörülen 11 milyon Sterlin yardım teklifini reddetti.
Clegg, bugün katıldığı bir radyo programında, selde kayıba uğrayanlara yardımın elzem olduğunu ancak bunu dış yardım bütçesini kullanarak yapmanın doğru olmadığını belirterek “Peter’den çalarak Paul’a yardım edemeyiz” diye konuştu.

GY(AÖ/İD)