DOLARDA SERT YÜKSELİŞ
Dolar/TL, İngiltere'deki referandumda ayrılıkçıların önde gittiğine işaret eden sonuçların ardından 3 seviyesini aştıktan sonra 2.97'nin üzerinde hareket ediyor.
Dün akşam saat 1800'de 2.8731/2.8754 seviyesinde olan dolar /TL bu sabah 0732'de 2.9725/2.9749 seviyesinden işlem görüyor.
ALTIN REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR
İngiltere'deki sürpriz sonuçların ardından gram altın 130 liraya çıkarken çeyrek altın ise mağazalarda 210 liraya fırladı. Çeyrek altın dün 184 liradan satıştaydı.
ALTINA AKIN
Altın fiyatları İngiltere'deki AB referandumundan ayrılık yönünde oyların önde çıkmasının ardından yüzde 6'nın üzerinde değer kazandı.
Spot altının ons fiyatı bu sabah itibariyle yüzde 6.4 yükselerek 1,335.60 dolardan işlem görürken, yatırımcıların güvenli limanlara olan talebinden destek buluyor.
EURO'NUN DURUMU
Dün akşam saatlerinde 3.0669/3.0697 seviyesinde olan sepet bazında TL yine bir ayın en yükseği olan 3.16'ya yaklaştıktan sonra bu sabah 3.1084/3.1117, euro/TL ise 3.2752 seviyesinde işlem görüyor.
BORSALAR ÇAKILDI
Dünya finans piyasaları neredeyse tamamı sayılan oyların yüzde 51.8'e yüzde 48.2 ile ayrılık yanlılarının önde olduğunu göstermesiyle sert bir düşüş yaşadı.
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8'den daha fazla kayıp yaşadı. Küresel piyasaların 'Brexit' şoku yaşadığı 'Kara Cuma'da Borsa İstanbul da ilk işlemlerde sert düşüşle açıldı. Endeks ilk açılışta yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti. Borsa İstanbul yüzde 5,06 düşüşle 74 bin puan seviyesinden işlem görüyor. Bu da son 10 ayın en düşük seviyesi.
İNGİLİZ BANKALARI KAYIP YAŞADI
Ayrıca Hong Kong'da işlem gören İngiliz bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBC yüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü.
IG piyasa stratejisti Bernard Aw, "Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir" dedi.
BANKACILIK ENDEKSİNDE BİR YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜ
Bankacılık endeski yüzde 5,8 düşüşle son bir yılın en büyük düşüşünü yaşıyor.
"REFORM ŞART"
Nomura Bank Gelişen Ülkeler Direktörü Timothy Ash, karar sonrası geçtiği notta, "Bu karar daha çok Avrupa Birliği'nde radikal değişiklik ve reform yapılması adına bir uyandırma çağrısı olarak kabul edilebilir" dedi.
İNGİLİZ MERKEZ BANKASI MÜDAHALE ZORUNDA KALABİLİR
İşçi Partisi'nin Gölge Maliye Bakanı John McDonnell, İngiliz Merkez Bankası'nın sterlinin değerini artırmak için müdahalede bulunmak zorunda kalabileceğini söyledi.
PETROLDE KAYIP YÜZDE 6
Petrol fiyatları İngiltere'nin AB'den ayrılacağı endişeleriyle beraber yüzde 6'nın üzerinde kayıp yaşadı.
ABD türü ham petrol 2.77 dolar değer kaybıyla 47.34 dolara gerilerken, Brent ham petrolün varil fiyatı da 2.75 dolar düşerek 48.16 dolar oldu.
İNGİLİZ BANKALARDA BÜYÜK KAYIP
Ayrıca Hong Kong'da işlem gören İngiliz bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBC yüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü.
IG piyasa stratejisti Bernard Aw, "Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir" dedi.
SANDIKTAN SÜRPRİZ ÇIKTI
AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluşurken, kalan 5 seçim bölgesindeki oylar referandumun sonucunu değiştirmeyecek.

'İngiltere AB'den Çıkalım' Dedi, Piyasalar Darmadağın Oldu, Altın Dolar Uçtu
İngiltere "AB'den çıkalım" dedi. Sterlin, 1985'ten bu yana dolar karşısındaki en düşük seviyeye indi. Dolar 3 liraya dayanırken, euro ise 3,30 liranın üzerini gördü. Spot altının ons fiyatı yeniden 1.326 dolara kadar yükseldi. Gram altın ise Türkiye'deki piyasalar kapalıyken 126.98 Lira'ya kadar yükselerek tarihi zirvesine ulaştı.
Ülkenin geleceğini belirsizliğe sürüklerken, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana daha fazla birlik olmayı hedefleyen Avrupa'nın bu çabalarına da büyük bir darbe vurdu.