İNGİLİZ Daily Mail gazetesi, İngiltere'de çok sayıdaki büyük süpermarketin ve restoranların Müslüman müşterileri de çekmek için helal et sattıklarını yazdı.
Gazete, İngiltere'de milyonlarca tüketicinin bilgisi olmadan helal et satın aldıklarını ve süpermarket ve restoranların "helal et etiketi" koymadan helal et servis ettiklerini yazdı. Böylece firmaların, Müslüman müşterileri de çekerek bu yolla daha fazla para kazanmaya amaçladığı ifade edildi. Habere göre, Yeni Zelanda'dan gelen koyunların yüzde 70'inden fazlası helal yöntemlerle kesiliyor ancak etiketlenirken ürünün helal olduğu belirtilmiyor. İngiltere'nin en büyük süpermarketleri Tesco, Sainsbury's, Morrisons, Waitrose ve Mark & Spencer helal et sattıklarını doğruladı. Pizza Express restoran zincirlerinde servis edilen tavukların da helal olduğu, firmanın internet sitesinde açıkça yazıyor.
Aralarında Domino Pizza, GBK, Nando's, KFC, Ask Restoranlarının da bulunduğu çok sayıda restoran zinciri de menülerinde ve bazı şubelerindeki yemeklerde helal et kullandıklarını belirtiyor. Sandviç zinciri Subway ise ülkedeki 200 şubesinden domuz salamını çıkararak Müslüman müşterileri çekmek için alternatif helal ürünler içeren gıdalar hazırlıyor. Diğer yandan İslami usullere göre hayvanın uyuşturulmadan kesilmesi ülkede tartışma yaratırken bu teknik Çiftlik Hayvanları Sağlık Kuruluşu ve Vejeteryanlar Derneği tarafından sert bir bir biçimde eleştiriliyor. Müslüman liderler ise bu endişelere karşılık helal hayvanların kesilmeden önce uyuşturulmasına izin veriyor.
 

GY(AÖ/İD)