İNGİLTERE Dışişleri Bakanı William Hague, avukatların suç duyurusu üzerine "Irak’ta işkence yapıp adam öldürmedik" diye savunma yaptı.
Iraklılar'a İşkence ve kötü muamele yapıldığına dair 250 sayfadan oluşan dosyayı soruşturma açması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderen avukatlar, 400’den fazla Iraklı kurbanın sistematik işkence ve kaba kuvvet kullanımından İngiliz politik ve askeri liderleri suçladığını bildirdi.
İngiliz liderler arasında Tony Blair’in bulunmaması dikkat çekti. Sistematik savaş suçlarıyla ilgili İngiliz hukümetinde bazı bakanların ve Ordu’da komutanların UCM’de sanık kürsüsünde ifade vermek zorunda kalabilecekleri belirtildi.
İngiliz Ordusu’nun başı eski Savunma Bakanı Sir Peter Wall, eski Savunma Bakanı Adam İngram’ın hazırlanan raporda 2003-2008 yıllarında işlendiği iddia edilen suçlarla igili olarak isimleri geçiyor.
Irakılılar'ın başlarına çuval geçirilmesinden elektrik şokları, kültürel ve dini aşağılamalar, ölüm tehditleri, cinsel taciz, ırza geçme tehditlerine kadar binlerce kanıtı Kamu Yararı Avukatları (PIL) ile Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Merkezi’nin (ECCHR) yıllarca topladığı anlaşıldı. 1999-2005 yılarında Savunma Bakanlığı yapan Geoff Hoon, 2001-2007 yıllarında Silahlı Kuvvetler Bakanı Adam Inram ve 2003-2005 yıllarında Irak’daki İngiliz Ordusuna komutanlık eden General Sir Peter Wall, mahkemeye gidecekler listesindeki en önemli isimler arasında bulunuyor.

FZ(AÖ/İD)