İNGİLTERE’de yayınlanan ünlü askeri havacılık dergisi Air Forces, mart sayısında Türk Hava Kuvvetlerini kapak konusu yaptı. Dergi ayırdığı 11 sayfada Türk savaş uçaklarını “Turkish Delight” (Türk Lokumu) diye tanıttı.
Air Forces, Sovyetler Birliği’ne karşı NATO’nun doğu kanadının siperi olma mirasını taşımanın sorumluluğuyla dünyanın en büyük hava kuvvetlerinden birine sahip olan Türkiye’nin, Kıbrıs ve Ege Denizi’ndeki Adaların sahipliği sorunları nedeniyle Yunanistan ile arasındaki düşmanlık görüldüğünü, bu durumun iki ülkenin NATO üyeliğini zora soktuğunu yazdı.
Dr. Dave Sloggett ve Jerry Gunner’ın kaleme aldığı araştırmada Türkiye’nin askeri hava taktikleri, strateji ve ekipmanları tanıtıldı. Komşuları gibi Türkiye ve Yunanistan’ın Phantom uçaklarının sistemlerini yenilediklerini bildiren dergi, bu jetlerin yenilendikten sonra F-4E-2020 TermiNATOrs olarak uçacaklarını haber verdi. Türk Hava Kuvvetlerinin şovlara giden Türk Yıldızları akrobatik timini desteklemek için CN235, C-1600, C-130E uçaklarını boyadığını belirten İngiliz Havacılık Dergisi, Soğuk Harp sırasında Türkiye’nin Sovyetler Birliği ile sınırı olan kritik ülkelerden biri olduğuna işaret etti ve 1952 yılında katıldığı NATO’da Türkiye’nin önemini hatırlattı.
Türkiye’nin sadece çok önemli Boğaz’ı korumadığı aynı zamanda Sovyetler güney kanadında NATO füzelerin atılabileceği ve uçakların havalabileceği İncirlik Hava Üssü’ne de sahip olduğunun altı çizildi. İncirlik’in Kremlin’in Almanya’ya kadar uzanan planlarını bozduğu kaydedildi.
Yunanistan ile politik gerilimin sürmesine rağmen, Türkiye için coğrafi stratejik durumun şimdi farklı olduğu kaydedildi. Güney sınırında Suriye’de istikrarsızlığın ve Irak’dan Suriye’ye kadar Kürt sorununun koşulları etkilediği belirtildi.
Türk Hava Kuvvetleri'nin kullandığı savaş uçakları, helikopterler, insansız uçaklar, askeri hava alanları, dergide fotoğraflarla sergilendi

FZ(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)