DÜNYADA en çok sevilen ve en iyi vakit geçirilen kelime oyunu 'Bulmaca' ilk defa 21 Aralık 1913 yılında 'New York Times' gazetesinde yayınlandı. 
Yaklaşık 11 yıl sonra 1924 yılında İngiltere ve bir yıl sonra 1925 yılında Almanya'da çıkan gazete ve dergiler bulmacayı okuycularına tanıştırdı. Türkiye'de çok sevilen ve milyonlarca bulmaca bağımlısının hergün bulmaca çözdüğü belirtildi. Yapılan bilimsel araştırmalarda bulmaca karelerini çözenlerin kendilerini daha mutlu hissedikleri ortaya çıktı. Hergün yeni sorularla kelime avına çıkan bulmaca meraklılarının beyin jimnastiği yaptığı belirtildi. Eskiden bulmaca redaktörlerin hazırladığı bulmaca sayfaları günümüzde bilgisayar programlarıyla hazırlanıyor. Dünya genelinde en çok 50 yaş üstü kişilerin daha çok bulmaca çözdüğü tespit edildi. Almanya'da 55'ten fazla bulmaca dergi ve gazetelerin piyasaya çıkmasıyla yılda 45 milyon basılı gazete ve dergilerde bulmaca ekleri ve sayfaları büyük ilgi görüp tirajı artırıyor. Almanya'da 42 milyon bulmaca meraklısından 13 milyonu bağımlı olarak nitelendiriliyor.
Bulmacanın aynı zamanda en eğlendirici, bilgilendirici oyun olarak gençlerde ilginin giderek arttığı nitelendirildi. Dünyanın en büyük bulmacasını 1985 yılında Charles Cilard 870 metre uzunluğunda ve 30 santim eninde, 2 milyon 610 bin bulmaca karesiyle en büyük bulmacanın rekorunu elinde tutuyor. Bulmaca çözmeye çalışmanın zamanı boşa getirmediği insanların bilgisini tazelediği ifade edildi.
  LG(GE/İD)