İTALYA-Fransa Hükümetlerarası Zirve için Roma'da bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İran dini lideri Hamaney'in Fransa aleyhindeki açıklamalarını değerlendirirken, "Tahran, nükleer konusuna cevaplar verirken kışkırtıcı olmaktan kaçınmalı" dedi.
İtalya ve Fransa'dan 22 bakanla Villa Madama'da yapılan zirve ardından İtalya Başbakanı Enrico Letta ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke ilişkilerinin yanı sıra, Euro Bölgesi'nde istikrarın sağlanması ve karşılıklı anlaşmalara ilişkin açıklamalar yapan liderler, Suriye ve İran'ın nükleer programı gibi dünya meselelerine de değindi.
Başbakan Letta, dün Cenevre'de 3. kez başlayan İran-P5+1 ülkeleri arasındaki müzakerelere dair, "Dikkat ve umutla izliyoruz" dedi.
"HAMANEY'İN AÇIKLAMALARI UZLAŞMAYA ÇIKMIYOR"
Bir gazetecinin, İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in Fransa'yı, İsrail'in karşısında diz çökmekle itham ettiğini hatırlatması üzerine Hollande, "Tahran, nükleer konusuna cevaplar verirken kışkırtıcı olmaktan kaçınmalı. Hamaney'in açıklamaları, Cenevre'de müzakerelerin yeniden başladığı günde uzlaşmaya giden yola çıkmıyor" dedi.
ZİRVE SIRASINDA ROMA SOKAKLARI KARIŞTI
Zirvede, iki ülkenin ortak projesi olan, Lyon-Torino arasına yapılacak olan yüksek hızlı tren hattı (TAV) konusu da masaya yatırıldı. Liderler, milyarlarca Euro'ya mal olacak olan TAV'ın tamamlanması için Avrupa'nın mali desteğinin şart olduğu mesajını verdi. Hollande bu hattın yapımına, 2014 sonu ya da 2015 başında başlanacağını açıkladı.
Letta ise, ülkede yoğun protestolara neden olan bu projeye ek olarak hızlı tren ağının, Torino-Cuneo-Ventimigla-Nice hattına da genişlemesi için çaba göstereceklerini belirtti.
Öte yandan, yüksek meblağlı olması ve ön çalışmaların başladığı Val Di Susa Vadisi'ne zarar vereceği için hızlı tren hattına karşı çıkan 'No TAV' hareketinin bazı üyeleri, zirveyi fırsat bilerek Roma sokaklarını savaş alanına çevirdi. Fransa Büyükelçiliği yakınında düzenlenen protestolar sırasında güvenlik şeridini aşmak isteyen göstericilerle polis arasında kısa süreli çatışma yaşandı. Çıkan olaylarda 7'si polis 10 kişi yaralandı.
Başbakan Letta protestolara ilişkin, "Yaşananlardan dolayı üzgünüm. Ancak TAV çok büyük bir proje. Ülkemiz için büyük öneme sahip" dedi.