DANİMARKA’nın Helsingör şehrinde Milli Görüş’e ait cami ile hemen karşısındaki Sten Kilisesi arasındaki işbirliği bölgede yaşayan göçmenleri Danimarkalılarla bir araya getiriyor.
Cami ve kilise arasındaki alanda 15’inci kez düzenlenen çeşitli kültürler gününde, Türkler, Azerbaycanlılar, Iraklı Kürtler, Hintliler, Pakistanlılar, Srilankalılar, Kongolular ülkelerinin yemeklerini, halk danslarını, kültürlerini tanıttı. Açılış konuşmasını yapan şehrin yeni belediye başkanı Senedikte Kjaer, "Çoğunuz bugünün hazırlanmasında gönüllü olarak görev aldı. Ben gönüllü yapılan işleri severim. Bu gün sayesinde, değişik kültür, milliyet, eğitimleri olan insanlar olarak bir araya geliyoruz. Çocuklarımız da bir araya geliyorlar. Ülkemize gelen göçmenler, mülteciler olsun ülkemize, toplumumuza yardımda bulunmak için geliyor. Burada bayanların kendi kültürlerini, mutfaklarını tanıtmak için nasıl çaba gösterdiklerini görüyorum. Hepsini çok taktir ediyorum" dedi. Benedikte Kjaer, kilise ve caminin birlikte işbirliği yapmasının tüm dünyaya olumlu mesaj verdiğini belirterek, festivalin amacının da kim nereden gelirse gelsin, kültürü, dini, inancı milliyeti ne olursa olsun birarada yaşayabileceklerini göstermek olduğunu söyledi.
Helsingör şehri Türk Kültür Derneği Başkanı İsa Tokmak da, 15 yıldır sürdükleri geleneği önümüzdeki yıllarda da devam ettireceklerini belirterek “burada belediyenin de desteği ile Türk kültürünü, mutfağını tanıtma şansı buluyoruz. Festivale katılanlar hem camiyi hem de kiliseyi geziyorlar. Amacımız, toplumlar arasında diyalogu sağlamak” dedi. Azerbaycan Vatan Cemiyeti Başkanı Sefer Sadık da, şöyle konuştu:
"Burada Türk kardeşlerimizle birlikte Azerbaycan’ı ve Azerbaycan halkını temsil ediyoruz. Size de bizim sesimizi duyurduğunuz için teşekkür ediyoruz."
Türk ve Azerbaycan çadırlarında, bayanlar kendi elleri ile yaptıkları yiyecek ve el işlerinin satışını yaparak elde ettikleri kazancı derneklerine bağışladı.
Değişik kültürler gününde, tangodan, halk danslarına kadar her türlü dans sergilendi, göçmenler ve Danimarkalılar birlikte oynayıp dans etti.

ÜT(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)