ALMANYA'nın Köln kentinde 'nem-i Didem' adlı hat ve tezhip sergisi açıldı. Sergide Hattat Murad Kahraman ile Müzehhibe Burcu Akyol'un eserlerinin yanı sıra tezhip kursuna katılan 14 kursiyerin çalışmaları sergilendi.

Bir mobilya mağazasının desteğiyle açılan sergiye ilgi yoğun oldu. Sergi hakkında bilgi veren Hattat Murad Kahraman, “Sergimizin ismi 'nem-i Didem' gözyaşı manasına geliyor. Gözyaşı insanın içindeki sevgiden, ateşten, aşktan gelir. Aşk ve ateş olmayınca insanın gözünden o damla akmaz. Bu eserler de insanın içindeki o aşkı, manevi hazzı anlatan bir işarettir” diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN GELEREK KURS VERDİ

Türkiye'den gelerek Köln'de tezhip kursları veren Müzehhibe Burcu Akyol ise şunları söyledi:

“Tezhip sanatı İslamiyetin doğuşu ile birlikte başlar. Arapça süslemek manasındaki bezeme kelimesinden gelir. Kuran-ı Kerim inmeye başladıktan sonra insanlar dinlerine, kitaplarına çok değer verdikleri için onu layıkıyla süslemek, sunmak istemişler. Bu yüzden altın, değerli taşlar ve boyalarla süslemişlerdir. Böylece tezhip sanatı doğmuştur. Türklerin İslamiyeti kabulünden sonra tezhip sanatı Selçuklular ve Osmanlılarda zirve dönemini yaşamıştır. Bu dönemlerde çok değerli müzehhipler yetişmiştir. Bizim sanatımızda tekrar esastır. Ustayı taklit etmek ana kurallardandır. Almanya'da tezhip kursumuza ilgi yoğun oldu. Bu beni çok mutlu etti. Tezhip unutulmaması gereken değerlerimizden biri.” HA(SSA)