NÜKLEER Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere bulunduğu Hollanda’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’nde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile görüşmesinden önce basın mensuplarının Suriye uçağının düşürülmesine ilişkin sorularını cevapladı.
Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’nde yaptığı görüşmeden önce basın mensuplarının Suriye uçağının düşürülmesine ilişkin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Gül, bunların milli konular olduğunu, herkesin hep beraber sahip çıkması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şöyle konuştu:
"Bunlar milli, ulusal meselelerdir. Suriye’de olup- bitenleri, daha önce nelerin olduğunu, uçağımızın başına gelenleri biliyoruz. Ayrıca zaman zaman sınırımızın ihlal edildiğini, buna bir karşılık vermek mecburiyetinde olduğumuzu da biliyoruz. Suriye’de olup bitenleri düşündüğümüzde bu tehlikeli durum konusunda Silahlı Kuvvetlerimiz karada, havada ve denizde teyakkuzda. Bu olayda da iki Suriye uçağı Türkiye sahalarına girmek üzereyken ikaz edildiler. Birisi döndü, diğer dönmedi. Türkiye sınırları içine girince sınırları korumak görevinde olan Silahlı Kuvvetlerimiz görevlerini yerine getirdi. Bu millî bir mesele, dolayısıyla görevlerini yerine getirdikleri için tabii ki Genelkurmay Başkanımızın şahsında Silahlı Kuvvetlerimizin tamamına gösterdikleri vazife ve iradeden dolayı duyduğumuz güveni tekrarladım."
"YAPILAN ŞEY SINIRLARIMIZI KORUMAKTIR"
Cumhurbaşkanı Gül, bir basın mensubunun, "Suriye tarafıyla temasa geçtiniz mi?" yönündeki sorusu üzerine şunları söyledi:
"Herhalde benim geçecek halim yok. Açıklamaları falan hep takip ediyorsunuz. Gerek askeri, gerek Dışişleri Bakanlığı açıklamaları oldu. Dolayısıyla yapılan şey sınırlarımızı korumaktır. Normal şartlar olsa o zaman başka uygulamalar olabilir. Zaten angajman kurallarının uygulanacağı ilan edilmişti, duyurulmuştu. Dolayısıyla gereği yapılmış oldu."

(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)