DANİMARKA’ya bağlı Grönland, iklim değişikliği konferanslarında önemli rol oynayacak. BM Genel Sekreteri Banki Moon dünya liderlerinin iklim değişikliği konusunda masaya sağlam ve iddialı çözümler koymaları gerektiğine dikkat çekerek masada Grönland’ın da bulunacağını ve önemli rol oynayacağını söyledi.
Grönland yönetimi Naalakkersuisoq’dan çevre ve doğadan sorumlu Kim Kilsen ile New York’da BM karargahında 4-6 haziran tarihleri arasında yapılan toplantıda bir görüşme yaptığını belirten Banki Moon, bundan böyle iklim değişikliği konusunda yapılacak her büyük toplantıda Grönland’ın da masada yer alacağını bildirdi.
Mart ayında kuzey Grönland’a yaptığı ziyareti unutamadığını belirten BM Genel Sekreteri Banki Moon, Grönland yönetimi ve halkının iklim değişikliği konusundaki tecrübelerini tüm dünyanın dinlemesi ve yararlanması gerektiğini söyledi. Banki Moon, 23 Eylül’de yapılacak büyük çevre zirvesinde Grönland yönetimi Naalakkersuisut’un başkanı Aleqa Hammond’un da bir konuşma yapacağını söyledi. Grönland yönetiminde çevre ve doğadan sorumlu Kim Nielsen, New York’ta tecrübelerini anlatma şansı bulduğunu belirterek, Grönland’ın tecrübelerinin yenilenebilir enerji, enerjinin en iyi şekilde tüm dünyada iki katı etkili kullanımı konularında yararı olacağını açıkladı.

ÜT(AÖ/İD)