KUZEY Almanya'nın Bremen kentinde Türkler'in Almanya'ya göçünün 50'nci yılı anısına 5 dut ağacı dikildi.
Dut ağacı Türkiye ile Almanya arasında kültürel çalışmalar yapmak amacıyla geçen sene kurulan Türkiye Kültür Forumu tarafından dikildi. Dut ağaçlarının dikildiği Bremen Bürgerpark'ta bir tören düzenlendi. Törene Türkiye Kültür Forum yönetim kurulu üyeleri, Bürgerpark Müdürü Tim Grossmann ile basın mensupları katıldı.
AĞAÇLAR TÜRKİYE'DEN GETİRİLDİ
Bremen Bürgerpark'da bir dutluk oluşturmak ve bu ağacı Almanya'da tanıtmak isteyen dernek yöneticileri, dikilen dut ağaçlarını Türkiye'den getirtti. 5 ağaçla başlayan dikim işlemi her yıl Türkiye'den getirilecek başka meyve ağaçlarının dikilmesiyle devam edecek. Oluşturulacak ağaca Türkiye Kültür Forumu ismi verilecek. Ağaçlığa Almanca ve Türkçe tanıtım levhaları konacak ve bu levhalarda Nazım Hikmet'in Davet şiirinden 'Yaşamak! Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine bu hasret bizim!' mısraları yer alacak.
HER 10 YIL İÇİN BİR AĞAÇ DİKİLDİ
Bremen Türkiye Kültür Forumu Başkanı Bülent Uzuner, ağaç dikimi öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Biz göçmenler olarak Almanya'ya gelişimizin 53'üncü yılını kutlayacağız. Burada kök verdik ve burası bizim memleketimiz oldu. Burada kalcı bir şeyler bırakmak istiyoruz. Türkiye Kültür Forumu olarak çeşitli etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Bu etkinliklerden birisi de Bremen Bürgerpark'ta küçükte olsa Türkiye ormanı geliştirmek. Bunu da Türkiye'den gelen ağaçlarla yapmak istiyoruz. Dut ağacı Almanya ikliminde güzel gelişen ve uyum sağlayan bir ağaç. O nedenle bu ağacı seçtik. İlk etapta her 10 yıl için bir dut ağacı diktik. Bunu gelecek yıllarda çeşitli ağaçlarla geliştirmek istiyoruz. Parkın çok güzel bir yerinde bu ağaçlığı oluşturuyoruz. Çocukların bu ağacı tanıyıp meyvelerini yemelerini bekliyoruz. Almanlar dut ağacını ve meyvesini pek bilmiyor."
"HER EVİN ÖNÜNDE DUT AĞACI VAR"
Türkiye Kültür Forumu 2. Başkanı Prof. Dr. Muhlis Kenter ise dut ağacının Türk kültüründe önemli yeri olduğunu, hemen hemen her evin önünde bir dut ağacı olduğunu dile getirdi. Kenter, şöyle konuştu:
"Bu kültür derneği Türkiye’deki bütün kültürleri kucaklayan bir dernek olacak. Dernek olarak Türkiye'yi buraya taşıyalım dedik ve dut ağaçları ekmeye karar verdik. İlk olarak beş ağaç dikiyoruz. Her 10 yıla bir ağaç. Dut ağacını seçmemizin sebebi, Türkiye'de her evin önünde dut ağacı var. Biz bu ağaçlarla büyüdük. Dut ağacının Türk kültüründe önemli bir yeri vardır."

MU(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)