NORVEÇ'teki Bergen Üniversitesi Araştırma grubundan Esperanze Diaz, Geoff Omland ve Sabine Ruth ile birlikte hazırladığı raporda göçmen kadınlar ile, Norveçli kadınlar arasında ilaç kullanımında fark olduğuna dikkat çekti.
Raporda göçmen kadınların, Norveçli kadınlara oranla daha az hormonal ilaç kullandıkları belirtildi. Raporda yapılan araştırma ve elde edilen bulguların düşükleri önlemek açısından büyük önem taşıdığı belirtilerek, şöyle denildi:
"16-45 yaş arasında, 760 bin Norveçli ve 130 bin göçmen kadın üzerinde yapılan araştırma göçmen kadınların Norveçli kadınlara göre daha az hormonal kontrasepsiyon kullandıklarını ortaya koydu. Araştırma, reçete kullanımıyla ilgili elektronik kayıtlarda yer alan doğum kontrol hapı, kontraseptif yama, kontraseptif büyüler, ağızdan şırınga veya IUS kullanımı verilerine göre yapıldı. Araştırmada ayrıca, göçmen kadınlarla ilgili sosyal ekonomik verilerden de yararlanıldı."
GÖÇMEN KADINLARIN BİLGİLENDİRİLMELERİ ŞART
Espanez Diaz, araştırmanın göçmen kadınlar ve Norveçli kadınlar arasında ilaç kullanımı farkını bulmak açısından önemli olduğunu anlatırken, kadınlara bire bir sorulmadığını sadece elektronik bilgilere dayanıldığını söyledi. Espanez Diaz, şöyle konuştu:
"Daha önce yaptığımız araştırmalara göre aradaki fark göçmen kadınların eksik bilgilere sahip olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca göçmen kadınlarda doğum kontrolü kültür ve din anlayışına göre değişiyor. Göçmen kadınların sağlıklı doğum yapabilmeleri veya doğum kontrolü yoluyla çocuk yapmayı önleyebilmeleri için yeni bir araştırma şart."
Raporda göçmen kadınlar için kendi dillerinde aydınlatma broşürleri hazırlanması, ebeler ve sağlık personeli tarafından bilgilendirme ziyaretleri ve toplantıları düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

FOTOĞRAFLI