DANİMARKA’da ön yargıların göçmen gençleri kamçıladığı, göçmen gençlerin Danimarkalı gençlere oranla lise düzeyindeki eğitimde daha başarılı oldukları bildirildi.
Rockwool Fonu Araştırma bölümü tarafından yapılan araştırmaya göre, Lise seviyesinde eğitim alan Danimarkalı gençler, eğlence, alkol ve sigara gibi şeylerle meşgul olurken, özellikle Müslüman asıllı gençler, zamanlarını ders çalışmakla geçiriyorlar. İshoj bölgesindeki liselerden sorumlu Lektör Trine Ladekarl Nellemann toplumda göçmenler hakkında ön yargıların, göçmen gençlerin, eğitimde başarılı olmalarında önemli rol oynadığını belirterek, "Toplumda göçmen gençler hakkındaki ön yargıları yıkmak isteyen ve kendisini ispatlamak için daha çok çalışan göçmen gençler lise ve dengi okullarda Danimarkalı gençlerden daha başarılı oluyorlar. Göçmen öğrenciler hakkında önyargılı olmayan öğretmenlerin sayıları da artmaya başladı. Bugün artık öğrencilerin ten ve saç rengine bakmıyoruz. Hepsi de bizim için aynı değerde. Öğrenciler de kendileri hakkında ön yargıları değiştirmeye çalışıyorlar" dedi.
Nadia Samina adındaki öğrenci, araştırmayla ilgili açıklamasında "Sosyal paylaşım sitelerinde bize 'Ülkenize dönün, burada işiniz yok' gibi sözler sarf ediliyor. Ben de onlara okulda aldığım karakterlerin resmini gönderiyorum. Ama bu tür, ön yargılı davranış ve sözler beni kamçılıyor. Danimarkalılar genelleme yapmada ve ön yargıda çok kötü olabiliyorlar" dedi.
Yapılan araştırmaya göre, Danimarkalı veya Avrupa vatandaşı olan bir gencin lise ve dengi okulu bitirme şansı yüzde 95 iken, göçmen bir gencin şansı yüzde 97. Ancak aynı araştırmaya göre bir Danimarkalı öğrencinin meslek okulunu bitirme şansı yüzde 70 iken, göçmen öğrencinin şansı yüzde 63. Bunun da göçmen gençlerin Üniversiteye gidebilmek için liseyi tercih etmelerinden kaynaklandığı bildirildi.