FRANSA'nın Nice kentinde yakalanan Kazak bakan Mukhtar Ablyazov hakkında bir değil iki kırmızı bülten olduğu ortaya çıktı.  2011 tarihinden beri İnterpolün 'difusion' sistemi ile aranan Kazak Bakan Mukhtar Ablyazov hakkında Moskova Tverskoy ceza mahkemesi hakimi tarafından verilen 07/10/2010 tarihli yakalama ve tevkif müzekkeresi var, kırmızı bülten de bu müzekkereye dayanılarak Rus makalarinin talebine binaen çıkartılmış. Kazak bakanın daha eski tarihli bir arama bülteni daha var. Bu da 2005 ve 2008 yılları arasında Kazakistan bankalarından hortumlanan toplam 52 milyar Kazak Tenge'si ile ilgili Almaty mahkemesinin çıkardığı 5 Mart 2009 tarihli yakalama ve tevkif muzekkeresine binaen çıkartılmış olan Mart 2009 tarihli kırmızı bülten. Kazak bakanın polis ile olan sorunları bununla bitmiyor, Rusya ve Kazakistan'ın yanı sıra bir de Ukrayna tarafından aranıyor. Ukrayna tarafından kırmızı bülten çıkartılmamış olmamasına rağmen, diffusion denen sistemle uluslararası seviyede aranan bakan hakkında Kiev mahkemesi tarafından verilen 24/09/2010 tarihli yakalama ve tevkif muzekkeresi var. Verilen 12 yıl hapis cezasının infazı için Ukrayna mahkemesi bu cezayı hortumlanan 50 milyon dolar için vermiş. Rus mahkemesi, BTA bankasından sahte belgeler ile hortumlanan ve sahte belgeler ile kurulmuş paravan şirketlere verilen para ile ilgili şunu açıkladı:
"Çekilen krediler, yine şahsa ait çeşitli ülkelerdeki paravan şirketlere gönderiliyordu. Toplam hortumlanan para 3.2 milyar dolar, 4 milyar ruble ve 64 milyon Euro olarak kayıtlarda."
Fransa'da işin adli kısmı ve iade boyutu ile ilgili işlemler devam ediyor. Gözaltına alınan Kazak bakanın Rusya'ya mı yoksa Kazakistan'a mı iade edileceğine Fransız makamları karar verecek. Bazı kaynaklar Fransa'nın zengin Bakanı iade etmeyeceğini ve Mukhtar Ablyazov'a iltica muamelesinin uygulanabileceğini belirtiyor.

(SS)