ALMANYA'daki Frankfurter Allgemeine Gazetesi, Irak’ın dağılmanın eşiğine gelmesinin bölgede yüzyıldır devlet kurma özlemi çeken Kürtleri iyice umutlandırdığı tespitinde bulundu. IŞİD tarafından Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu personelinin rehin alınmasını, 1979’da İran’da ABD Büyükelçiliği’nin ele geçirilmesinden bu tarafa yaşanan en büyük diplomatik kriz olarak değerlendiren gazete, "Rehineler, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elini kolunu bağlamış durumda" diye yazdı.
Irak’ın dağılmasından en çok Kürtlerin kazançlı çıkacağı değerlendirmesinde bulunan Alman Frankfurter Allgemeine Gazetesi, "Kürtler, Musul ve Kerkük’ü elde etmek umuduyla yeni bir Sünni devlet kurulmasını arzuluyor" diye yazdı.
Frank Nordhausen imzasıyla yayınlanan analizde, Kürtlerin yüz yıllık hayalinin gerçekleşmek üzere olduğu belirtilirken, Ortadoğu’da değişik ülkelerde yaşayan yaklaşık 40 milyon Kürdün bunu arzuladığı görüşü dile getirildi.
IŞİD’İN SALDIRILARI KÜRTLERE YARADI
IŞİD’in 10 Haziran’dan bu yana yaptığı saldırılarla Irak’ın parçalanmanın eşiğine geldiği tespitinde bulunulan yazıda, Irak’taki değişimin Kürtlere yaradığı belirtildi. Kuzey Irak’ta 2005 yılından bu yana Kürtlerin zaten dış politika hariç, her türlü faaliyeti yapar durumda oldukları hatırlatılan analizde, "Kürt devleti için sadece bağımsızlığın ilan edilmesi kaldı" diye yazıldı.
EKONOMİK BAĞIMSIZLIK İÇİN CEYHAN BORU HATTI ÖNEMLİ
Yazıda, Musul ve Kerkük petrollerinin Ceyhan üzerinden dünyaya açılacağı, bunun da Kürtlerin ekonomik bağımsızlığını sağlayacağına dikkat çekildi.
ERDOĞAN’IN ELİ KOLU BAĞLI
IŞİD militanlarının Musul Başkonsolosluğu’nda görevli Türkleri rehin almasını, "1979 yılında Tahran’da ABD Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıdan bu yana yaşanan en büyük diplomatik kriz" diye tanımlayan Franfurter Allgemeine Gazetesi, "Rehineler, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elini kolunu bağlamış durumda" diye yazdı.
Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta yaşananlar ve özellikle IŞİD’in yayılması karşısında tedirgin olmaya başladığı kaydedilen yazıda, kurulması muhtemel bir IŞİD devletinin 330 kilometre Irak ve 880 kilometre Suriye sınırı bulunan Türkiye’yi düşündürmeye başladığı belirtiliyor.