Özge DÜZGÜN () - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir televizyon programında Facebook ve Youtube’a yasak gelebileceğini ifade etmesi dış basında da büyük yankı buldu.
İngiliz Financial Times gazetesi makalesinde, telefon görüşmelerinin internete sızdırılmasından sonra Erdoğan’ın, seçimlerin ertesinde Facebook ve Youtube’a yasak gelebileceğini söylediğini aktardı. Gazetede Erdoğan’ın ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen’in iadesinin istenebileceğini de söylediği ifade edildi.
Bütün bu açıklamaların Gülen hareketine karşı çabaları bir kat daha kuvvetlendirebileceği ve bu ifadelerin bir uyarı olarak nitelendirilebileceği de söz konusu makalede yer buldu.
Erdoğan’ın, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra internet sitelerine ilişkin yasal düzenlemelerle ilgili adımların atılabileceğini söylediği; ayrıca yolsuzluk iddialarına ilişkin telefondaki ses kayıtlarının internette yayınlanmasına bağlı olarak Facebook ve Youtube’u kast ederek bu şirketlerin milleti ele geçirmesine izin vermeyeceklerini belirttiği de makale de geniş yer aldı. Erdoğan’ın bir röportajda bu tür sitelerle ilgili soruyu “Evet, kapatma dahil” diye yanıtladığı, makalede yer verilen ifadeler arasında.
Türkiye’nin daha önce 2007 ve 2010 yılında Mustafa Kemal Atatürk’e karşı hakaret edildiği gerekçesiyle Youtube’a erişimi engellediği hatırlatılan makalede, Başbakan’ın geçen haziran ayında hükümete karşı kitlesel gösteriler devam ederken Twitter’ı bir “bela”ya benzeterek, sosyal medyadan hoşlanmadığını belirttiği de yer aldı.
Financial Times’ın makalesinde hükümetin bu ayın sonundaki seçimlerden sonra başka adımların üzerinde durduğu, istihbarat örgütünün yetkilerinin arttırılabileceği bir yasanın söz konusu olduğu da belirtildi.

Makalede Erdoğan’ın internete sızdırılan telefon görüşmelerinin kendisine bir şantaj girişimi olduğunu ve bunların üzerinde oynanmış ve uydurma olduğunu söylediği aktarıldı. Erdoğan’ın Gülen taraftarlarının yasa dışı paralel bir yapılanma olduğunun altını çizdiği de belirtildi. Gülen taraftarlarının bunun hükümet ve müttefiklerinin karşı karşıya olduğu yolsuzluk iddialarından başka bir yere dikkat çekmek için bir taktik olduğunu söylediği ifade edilen makalede, Fethullah Gülen’in suçlamaları reddettiği yer aldı.
Makalede, Gülen ile ilgili, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştüğünü belirten Erdoğan’ın, ‘ülkemdeki huzursuzluğun kaynağı bellidir ve sizden gerekeni bekliyorum’ dediği de aktarıldı. Röportajda, Gülen hakkında İnterpol kararı çıkması ve kırmızı bülten konusunda Erdoğan’ın “neden olmasın” diye yanıt verdiği fakat Türkiye’nin önce gerekli adımları atarak, iadeyi istemeden önce, Fethullah Gülen ve hareketine karşı ilgili bir dava açabileceğini söylediği de ilgili makalede yer buldu.
ÖD (AÖ)