LAHEY Savaş Suçları Mahkemesi, Kosova’da 1999 yılında, savaş suçu işledikleri gerekçesiyle eski Yugoslavya Başbakan Yardımcısı Nikola Şainoviç’e 18, General Sreten Luçik’e 20, 4’üncü Kolordu Komutanı General Nebojşa Pavkoviç’e 22 ve General Vladimir Lazareviç’e 14 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme,  Sırbistan eski Başbakanı Milan Milutinoviç’in kanıt yetersizliği nedeniyle beraatini kararlaştırdı.
Eski Yugoslavya Başbakan Yardımcısı Nikola Şainoviç savaş suçu işlediği gerekçesiyle 2002 yılından buyana Lahey’de tutuklu bulunurken, Generaller Pavkoviç, Lazareviç ve Lukiç 2005 yıldan bu yana Lahey’de tutuluyor. Mahkumlara verilen hapis cezasından Lahey’de bulundukları tutuklama süresi düşülecek. Bugün saat 11.00 sıralarında Lahey Mahkemesi'nde açıklanan karar Sırbistan ve Kosova’da büyük yankı yarattı. Sırp yetkililer, Sırbistan’ın AB ye üye olması için müzakerelere başlamasından 1 gün sonra Lahey Savaş Suçları Mahkemesi’nin bu kararı açıklamasının zaman açısından, Sırbistan’ın AB yolunu kesmek için yapıldığını ifade etti.
Kosova’da ise Meclis toplantısı sırasında Lahey’deki karar açıklandı. karar, bakan ve milletvekilerine toplantıda bildirildi. Bir anda Kosova Meclisindeki gündem değişti. Milletvekilleri kürsüye çıkarak Nikola Şainoviçe, Generaler Pavkoviç, Lazareviç ve Lukiç’e verilen cezadan menun olmadıklarını onlara ömür boyu hapis cezası verilmesi gerekliliğini söyledi. Milletvekilleri, Sırbistan üst düzey yetkili ve generallerinin hala savaş suçlarından yargılanırken, AB’nin, Sırbistan ile müzakerelerde bulunması nedeniyle AB’yi kınadı.
 
TK(AÖ/İD)