TÜRKİYE Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kıbrıs diye bir ülke yok" açıklaması Rum tarafında ve Yunanistan’da tepkiyle karşılandı. Rum yönetimi ve siyasi partileri yanında Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Erdoğan’ı eleştiren açıklamalar yaptı.
Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Alithia, 'Erdoğan’ın açıklamasından Hayret ve Kaygı... Hristos Stilianidis: Türk Başbakan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Sorgulayan Açıklamalar Yapacağına, Kıbrıs Sorununun Çözümüyle İlgili Söylediklerini Kastettiğini Pratikte Göstermeli' başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ve siyasi partilerin Erdoğan’ın sözlerini eleştirdiğini yazdı.
Gazete, Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis’in 'sert olmayan bir tonda' kaleme aldığı açıklamasında, Erdoğan’ın sözlerini hayret ve kaygıyla karşıladığını ancak, "Türkiye Başbakanı bu sözler yerine, Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözümüyle ilgili açıklamalarını fiiliyatta göstermelidir” ifadesini kullandığını belirterek, yazılı açıklamada ifade edilenleri şöyle aktardı:
"Türk Başbakanı Sayın Erdoğan’ın, Kıbrıs sorununda sonuç getirecek bir diyalog başlatılması hedefiyle ortak metnin hazırlanması için istişarelerin yapıldığı bir dönemde AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti hakkındaki sözleri hayret ve kaygı yaratıyor. Türk Başbakanı’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’ni sorgulayan açıklamalar yerine iyi niyet göstermesi, Türkiye tarafından müteaddit defalar tekrarlanan ‘çözüm arzusunun’ gerçek niyetini yansıttığını pratikte göstermesi gerekir."
Yunanistan’ın da Erdoğan’ın sözlerine, Stilianidis’inki ile neredeyse aynı frekansta yorum getirdiğini yazan gazete, Dışişlerli Bakanlığı Sözcüsü Konstantinos Kutras’ın “Türk Başbakan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığını sorgulaması artık uluslararası toplumu Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki niyetleri konusunda uyandırmalıdır. Bu konuda daha fazla yorum yapmak gerekmez” şeklindeki sözlerine atıf yaptı.
Habere göre, Paris’te bulunan Anastasiadis’e vekalet eden Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun dünkü açıklamasını “gerçek Türk taleplerinin açıkça itirafı” olarak niteledi ve “Türk tarafının müzakereleri, işgal olgularına meşruiyet kazandırmak için istediği ortadadır” ifadesini kullandı. DİKO’dan yapılan açıklamada da, BM Genel Sekreteri ve Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer işaret edilerek, “Erdoğan’ın sözleri şaşırtmıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bir kez daha küçümsemeyi hedefleyen Eroğlu’nun dünkü sözleri üzerine eklendiğinde, Erdoğan’ın sözleri hiçbir şaşkınlık yaratmıyor. Asıl, BM liderliğinin suskunluğu ve pasifliği kaygı yaratıyor” ifadesi kullanıldı.
EURO.KO da, Türk tarafının daha başlamadan müzakereleri küçümsemek istediğinin açıkça belli olduğunu öne sürerek , “Türk tarafının kötü niyetinin ve uzlaşmazlığının” uluslararası topluma şikâyet edilmesini istedi.
Diğer bir gazete Politis, haberi ’Kıbrıs Yok’ Kaygılandırıyor... Stilianidis Erdoğan’a Cevap: ‘Sorgulayacağına Çözüm İstediğini Fiilen Göstersin' başlığıyla aktardı. Rum yönetimi, siyasi partileri ve Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan tepki açıklamalarına yer veren gazete, Avrupa Parlamentosu’ndaki Rum milletvekilleri Takis Hacigeorgiu, Sofoklis Sofokleus ve Eleni Theoharus’un da Erdoğan’ın sözlerini yorumladığını yazdı. Habere göre Hacigeorgiu Komisyon’dan Erdoğan’ın sözlerini kınamasını, Hacigeorgiu da Türkiye’nin açıklamalarına nasıl ve hangi hareketlerle cevap verileceğinin açıklanmasını istedi. Theoharus Yunanistan’ın Yeni Demokrasi Partili Avrupa Milletvekili Marietta Yannaku’yla yaptığı ortak açıklamada, AB’nin 21 Eylül 2005 tarihli karşı açıklaması uyarınca Brüksel’in tek devlet olarak, "Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıdığı, BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararlarına göre de “asıl var olmayanın KKTC olduğu” ifade edildi.
Haravgi haberi, 'Türkiye Müzakerelerin Yeniden Başlamasının Altını Oyuyor... Hükümet Erdoğan’ın Açıklamalarından Şaşkın, Komisyon Bekliyor!' başlığıyla aktardı.
Simerini 'Türkleri Beklerken... Erdoğan ve Eroğlu’nun Açıklamalarına Siyasi Partiler Sert Tepki Gösterdi, İşgalin Adamı Dün Açıklamalarıyla Yine Tahrik Etti' başlıklı haberinde, Erdoğan’ın sözlerine gösterilen tepkiler yanında, Eroğlu’nun dünkü açıklamasını “bizi retçilikle suçluyor” vurgusuyla okurlarına aktardı.

AR(AÖ/İD)