TÜRKİYE'deki maden ocaklarında çalıştıktan sonra Almanya'ya maden işçisi olarak göç edip burada emekli olan Türk işçiler, Soma'daki maden faciasının yasını tutuyor. 13 Mayıs'taki maden faciasında bir yakınını kaybeden Somalı Bayram Akın, 1973 yılında geçirdiği kazanın izini hala boynunda taşıdığını söylerken, başka bir maden emeklisi Aydın Gümüştaş ise, "Madencinin halinden madenci anlar" dedi.
Almanya'nın maden bölgesi Ahlen'de oturan ve buradaki maden ocaklarından emekli olan Bayram Akın ile Aydın Gümüştaş, çalıştıkları Soma, Zonguldak ile Ahlen'daki yaşadıklarını, emekli oldukları maden ocağının önünde muhabirine anlattı. İki emekli madenci, Soma'da kaybettikleri akrabaları ve kader arkadaşları için her gün dua ettiklerini söyledi. Soma'daki madenlerde çalıştıktan sonra Almanya'ya gelen ve 35 yıl çalıştıktan sonra emekliye ayrılan Somalı Bayram Akın, şöyle konuştu:
"Türkiye'de birkaç yıl çalıştığım için pek bir zorluk çekmedim ama burada uzun yıllar çalıştığım için çok zorluklar yaşadım. Burada yeni işe başlayınca özellikle ayaklarda gürültüden ve göçük tehlikesinden dolayı çok korkuyorduk. İlk geldiğim yıl 1973'de ben ayakta bir kaza geçirdim. Üzerime taş düştü, boynumda hâlâ bu kazadan kalan bir kesiğin izi vardır. Madende çalıştığınız zaman tabii bu tür küçük kazalar her zaman olabiliyor. Soma'daki tüm tanıdıklarımıza ve dostlarımıza başsağlığı diliyoruz. Üzüntümüz çok büyük. Benim de aile mezarlığım orada. Televizyonda aile mezarlığımızı gördüm ve içim yandı. Ramazan sonrası ölenleri ziyaret edip dua okuyacağım. Madenden çıkan cenazeler arasında akrabamızın oğlu vardı. Çok üzgünüm. Türkiye'de maden ocaklarındaki kontroller arttırılmalı. Allah bir daha böyle kazalar göstermesin."
ALMANYA'NIN MADENLERİ DAHA ZORLUYDU
Türkiye'de Zonguldak maden ocaklarında çalıştıktan sonra Almanya'ya gelen ve Ahlen'daki maden ocaklarından emekli olan Aydın Gümüştaş ise, "Madencinin halinden madenci anlar" diyerek şöyle konuştu:
"1964 yılında babamın yanında madene girdim ve Türkiye'deki maden numaramı hala hatırlıyorum. O zamanlarda Türkiye ile Almanya'yı kıyaslamak çok zor. Almanya'da ben ilk Ahlen kentine geldim. O zamanlar buradaki maden ocakları Türkiye'den bile daha perişan haldeydi. Burada diz boyu çamur içinde çalışırdık, hatta kömürün altına destek dikerdik, onları bize sayıyla verirlerdi. Bu destekleri orada çamurun içinde bırakıp kaybedersek onun parasını bile bizden keserlerdi. 'Yer altında ufak tefek kazalar yaşamadım' diyen madenci olmaz. Böyle büyük vakalar görmedik ama ufak tefek kazalar oldu."
"İNSAN HAYATI MADDİYATTAN DAHA ÖNEMLİ"
Ahlen'deki madenlerin artık kapandığını ve müzeye çevrildiğini belirten Aydın Gümüştaş, şunları söyledi:
"Bu maden bölgesinde 5 binin üzerinde işçi çalışıyordu. Bu çalışanların yüzde 70'i Türklerdi. En ağır işlerde bizler çalışıyorduk. Soma'daki felakette bir madenci olarak madende ölenlerin ve yaralananların ne durumda olduklarını biz çok iyi hissediyoruz. Çünkü bizim onlar kader arkadaşlarımız. Bu olay bizleri çok üzdü. Bir daha olmaması için Allah'a duacıyız. Cuma günü buradaki camimizde Soma'da hayatını kaybedenler için gıyabi bir cenaze namazı kıldık. Namazdan sonra SPD'nin milletvekilleri ve belediye başkanı gelerek burada yaşayan Türklere taziyede bulundu. Bir daha bu acıların yaşanmaması için gereken tedbirlerin alınması gerekir. İnsan sağlığı maddiyattan önemlidir, bunun farkına varılmalı."

MZ(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)
AL