ALMANYA'da TEMA Vakfı, 'Enerji Dolu' adlı proje kapsamında ev ve işyerlerinde enerji tasarrufu konusunda insanları bilinçlendirmeyi amaçladı. Proje kapsamında önümüzdeki günlerde Çevre Uzmanları Muhammet Ali Yaşar ve İbrahim Çelik özellikle işverenlere enerji tasarrufunu anlatacak. Proje Sorumlusu Handan Anapa, projenin Federal Çevre Bakanlığı tarafından destelendiğini belirterek, "Enerji tasarrufu aynı zamanda çevrenin korunması manasına geliyor" dedi.
1 DERECE SICAKLIK FARKINDA YÜZDE 10 TASARRUF
Çevre Uzmanı Muhammet Ali Yaşar, doğalgaz, elektrik ve su tasarrufu konusunda şu bilgileri verdi:
"Kaloriferlerde tasarruf için cam ve kapıların iyi kapalı olması gerekli. Oturma odasında sıcaklık 20, yatak odasında 18 derece olmalı. Odaların bundan fazla sıcak olmasına gerek yok. Eğer odadaki sıcaklık bundan 1 derece fazla olursa yaklaşık yüzde 10 daha fazla enerji tüketirsiniz. Koltukla kalorifer arasında yarım metre mesafe olmalı. Perdeler kaloriferin üzerine gelmemeli ve kaloriferlerin üzerine çamaşır serilmemeli. Bu durumlarda sıcak hava dolaşımını engellenir ve ev ısınmaz. Evi kapı ve pencereleri karşılıklı açıp hava akımı sağlayarak 5 dakika havalandırmak yeterli. Pencereyi saatlerce yarı açık tutarak evi havalandırmış olmaz, dışarıdaki havayı ısıtmış olursunuz. Yüksek katlarda oturanlara yılda bir kez kaloriferlerin havasını almalarını da öneririm."
SANİYEDE 1 DAMLA AYDA 500 LİTRE EDER
Çevre uzmanı Muhammet Ali Yaşar su tasarrufu konusunda ise, şunları söyledi:
"Su tasarrufu için küvette banyo yerine duş almak gerekli. Böylece yüzde 80 oranında su tasarrufu sağlarsınız. Damlayan musluklar tamir edilmeli. Bir musluk saniyede 1 damla su damlatırsa bu ayda 500 litre su kaybı demek. Öte yandan borularda su sızıntısı olup olmadığı kontrol edilmeli. Bunun için evdeki tüm muslukları kapatarak su saatine bakın ve rakamı not edin. Birkaç saat bekledikten sonra su saatine tekrar baktığınızda rakamlar artmışsa borularda sızıntı vardır. Bunun nerede olduğunun tespiti ve tamir ettirilmesi gerekir. Çamaşırı ve bulaşığı ön yıkamasız yıkayın. Yine çamaşır ve bulaşık makinesini tam dolduğunda çalıştırın."
TENCEREYİ UYGUN BÜYÜKLÜKTEKİ OCAĞIN ÜZERİNE KOYUN
Elektrik tasarrufu konusunda da pratik bilgiler veren Muhammet Ali Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Beyaz eşya alırken enerji tasarruflu olanlar tercih edilmeli. Enerji tasarruflu ampullerde de yüzde 80'e varan tasarruf sağlamak mümkün. Elektronik cihazlar stand-by konumunda bırakılmamalı. Stand-by konumunda bırakılan cihazlar yılda ortalama 200 Euro'luk elektrik yakarlar. Bir cep telefonunun şarj cihazı bile prizde takılı olduğu sürece enerji harcar. Buzdolaplarına tencereler sıcak koyulmamalı. Yemek pişirirken tencere uygun büyüklükteki ocağın üzerine koyulmalı. Küçük bir tencereyi büyük bir ocağın üzerine koyarsanız yanlardaki boşluklardan ötürü yüzde 50 daha fazla elektrik sarfiyatı olur."

HA(AÖ/İD)