İSPANYA'daki El Pais gazetesinde yayınlanan 'Erdoğan ve yolsuzluk' adlı başyazıda, Türkiye'de yolsuzluk ve adam kayırmacılığı yok edeceğini savunarak iktidara gelen 'İslamcı kökleri' bulunduğu belirtilen AK Partisi'nin 11 yıllık iktidarı ardından savunduğu söylemlerle başının belaya girdiğini yazdı.
Gazete, ülkede giderek artan yolsuzluk skandallarının hükümet krizine yol açtığına dikkat çekti. El Pais, Başbakan Erdoğan'ın bunlarla mücadele etme yolu olarak polisi ve yargıyı kendisine bağlamayı seçtiğini yazdı.
El Pais gazetesi Başbakan Erdoğan'ın yolsuzluk araştırmalarını sabote ettiğini belirterek Başbakan'ın kendi kaderiyle ülke kaderini birbirine karıştıran tüm otokratik yönetimler gibi suçu kendinde bulacağına dış kaynaklı komplolardan bahsetmeyi yeğlediğini kaydetti. Gazete, Erdoğan'ın kuşatma zihniyeti ile hareket ederek bir gecede yüzlerce polisin görev yerini değiştirdiğini, savcı ve hakimlerin rahat çalışabilmesinin önüne geçecek kanunlar hazırladığını; bununla da kuvvetler ayrımının önüne geçerek her şeyi kendisine bağlamayı seçtiğini ileri sürdü.
El Pais gazetesi, kendisine has politik mekanizma ile popüler olma gücünü de arkasına alan Erdoğan'ın muhalif medyayı susturduğunu, konuşan gazeteciyi hapse attığını, muhalefetin zayıf ve bölünmüşlüğünden istifade ederek 'Tek adam'a oynadığını ileri sürdü. Gazete ayrıca, "Yurt dışına sürülmüş bir imamın gizemli söylemleri ile sarsılan Türkiye bir Avrupa devleti olamayacak" diye yazdı.
El Pais gazetesi başyazısında son olarak, bu yıl içinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Erdoğan'ın otoriter tavrının bu göreve gelmesinde engel oluşturduğu kaydedildi. MÇ(GE/İD)