ALMANYA'nın Köln kentinde Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'nin düzenlediği 'Yükselen Türkiye Ekonomisi' konferansında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Bazı teknik oynamalar, başkentler orijinli günübirlik operasyonlar yapmaya kalktılar. Hepsi taşa çarpar gibi geri düştü, şimdi de ekonomimizle ilgili hiç bir sıkıntıyı da ön görmüyoruz" dedi.

"PASAPORT HARÇLARIYLA İLGİLENECEĞİM"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybetci, Türk Demokratlar Birliği UETD'nin düzenlediği 'Yükselen Türkiye Ekonomisi' konferansında konuştu. Avrupa'da yaşayan Türklerin yüksek pasaport harçlarına yönelik şikayetlerini değerlendireceğini söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Sonuna kadar haklısınız. Geçen sefer geldiğimizde bedelli askerlikle ilgili şikayetleri giderdik. Buraya insanlar keyfi gelmiyor. Eskiden işçi pasaportları vardı. Avrupa'da yaşayan burada oturma izni olan vatandaşlarımızın pasaportları ile ilgili durum değiştirmeli, ben de notumu alıyorum. Bunu ilgili yerlere iletip konunun düzeltilmesi için bastıracağım" dedi.

"KUYRUKLARINI BACAKLARININ ARASINA ALIP GİTTİLER"

Gezi Parkı olaylarıyla başlayıp 17 Aralık operasyonuna uzanan süreci de değerlendiren Bakan Zeybekçi şunları söyledi:

"İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'nda 10 civarındaki ağacın kesilmesi, Taksim'in yayalaştırılması ve Taksim'deki kışlanın yeniden yapılıp yapılmamasıyla ilgili itirazdan dolayı başlayan bir hareket. Çok gariptir, bu olaylar başladığında dünyadaki en önemli televizyonlar birden canlı yayına başladılar. Tespit şu, yaklaşık 10 gün önce İstanbul civarındaki boşta olan tüm canlı yayın araçları kiralanmış ve bunlar görevlendirilerek belli yerlere konuşlandırılmış. Gezi olaylarından sonra Türk Emniyet Teşkilatı İstanbul'da yaklaşık olarak 70 tane yabancı uyruklu kişiyi bu eylemlerde aktif olarak yer aldığı gerekçesiyle sınır dışı etti. O günlerde Başbakanımız Afrika'da ve Başbakan vekilimiz Bülent Arınç ile görüştüler. Hükumetten talepleri üçüncü Havaalanı durdurulsun, kanal projesinden vazgeçilsin, nükleer santraller durdurulsun, üçüncü köprü ve Marmaray geçişinden vazgeçilsin, HES projelerinden vazgeçilsin diye uzayıp giden bir liste. Hani Gezi Parkı'ydı? Hani Taksim projesiydi? Hani ağaçlardı? Maksat başkaydı tabii. Başbakanımızın dönüşündeki coşku, Ankara karşılaması, Anadolu'daki o coşku, Kazlıçeşme'deki iki milyon kişilik miting, bunlar gördüler ki durum sakat. Kuyruklarını bacaklarının arasına aldıkları gibi gidiş o gidiş."

ABD MERKEZ BANKASI İLE OLAYLAR ARASINDA İLİŞKİ İMÂSI

Aynı kişilerin taktik değiştirerek ülkenin istikrarına, ekonomisine, kardeşliğine ve huzuruna karşı yeniden hazırlandıklarını dile getiren Zeybekci konuşmasına şöyle devam etti:

"Ben tesadüf olduğuna inanıyorum, Amerikan Merkez Bankası tahvil alımını azaltabilirim açıklaması yaptı, Gezi olayları başladı. Yine tesadüf Amerikan Merkez Bankası 10 milyar dolar diye karar aldı ve 17 Aralık başladı. Ben bir ülkenin merkez bankasının bizi hedef aldığını söylemiyorum ama denk geliyor. 17 Aralık'ta Fatih belediyesi, Halk Bankası ve bazı siyasetçilerle ilgili diğer iddialar bir araya getirilerek dendi ki bunların hepsi bir çetedir, bu çetenin başı da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanıdır. Bu iddiayla yola çıktılar. Gerek Gezi olayında gerekse bu olayda tek bir hedef vardır, başı almak, baş da Başbakan Tayyip Erdoğan'dır. Onu aldıkları anda rahatlayıp 28 Şubat'taki eski düzene dönmeyi amaçlıyorlardı. Ağızları açık kaldı, ağızlarının önünden bu ülkeyi aldılar, az daha yutacaklardı."

"EKONOMİMİZ TAŞ GİBİ"

Türkiye ekonomisinin geçmiş dönemde yaşadıklarını da anlatan Bakan Zeybekci, bugün ekonominin sapasağlam olduğunu belirterek, "Kimse merak etmesin, rüzgar dağdan ne koparırsa bizden de onu koparır. Taş gibi bir ekonomimiz var. Kamu borçları anlamında 28 Avrupa Birliği ülkesinin 25'inden daha iyi durumdayız. Yıksalar da asla ekonomik krize sebep olamazlar. Bazı teknik oynamalar, başkentler orijinli günübirlik operasyonlar yapmaya kalktılar. Hepsi taşa çarpar gibi geri düştü, şimdi de ekonomimizle ilgili hiç bir sıkıntıyı da ön görmüyoruz" dedi.

Konferansta konuşan Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ise amaçlarının gençlere ve çocuklara sosyoekonomik açıdan güzel bir gelecek yaratmak olduğunu belirterek, eğitimin ailede başlayıp ailede bittiğini ve çocukların iyi yetişmesi için ailelere çok iş düştüğünü söyledi.

Konferansa Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk de katıldı. Zeybekci ve beraberindekiler, daha sonra uçakla Türkiye'ye hareket etti.

MZ(SSA)