DÜNYA Ekonomik Forumu, İsviçre'nin Davos kentinde bu yıl 22- 25 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) yayınladığı İşgücü Piyasası Raporu, zirveye katılacak liderlerin ne kadar büyük bir sorumluluk altında olduğunu ortaya koydu. ILO'nun raporuna göre, geçen yıla oranla yüzde 5 artan işsizliğin nedeni, 2008 krizinden sonra global ekonominin yavaş toparlanması ve devletlerin işsizliği azaltmak için yeterince gayret göstermemeleri.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 6

İşgücü Piyasası Raporu'nda 2013 yılında dünyada yaklaşık 202 milyon kişinin işsiz olduğu ifade edildi. Bu rakam, dünyada işsizlik oranının yüzde 6 olduğunu gösteriyor. Ancak bu oran yoksul ülkelerde ve Euro Bölgesi'nin Yunanistan ve İspanya gibi sorunlu ülkelerinde dünya ortalamasının bir hayli üzerinde bulunuyor.

GENÇLER ARASINDA İŞSİZLİK İKİ KAT DAHA FAZLA

İşsizlik özellikle gençler arasında çok yüksek. Global ölçekte 15- 24 yaşları arasındaki gençlerin 74,5 milyonu işsiz. Bu sayı 2012 yılına göre bir milyon daha fazla işsiz genç demek. Gençler arasında işsizlik oranı yüzde 13,1 ile genel işsizlik oranının iki katına tekabül ediyor. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, politikacıların işsizliğe acilen çözüm üretmeleri gerektiğini dile getirdi. Ryder, “Yeni iş alanlarının yaratılması için daha güçlü çabalar zorunlu. Özelikle gelişmiş ülkelerin hükumetleri daha fazlasını yapmalı” dedi.

İŞSİZLİK DAHA DA ARTABİLİR

ILO, eğer global ekonomik büyüme 2008 krizi öncesindeki seviyelere ulaşmazsa, 2018 yılına kadar 13 milyon çalışanın daha işsiz kalacağını öngörüyor. Bir çok ülkede zayıf talep, ekonomik toparlanmayı frenliyor. Bazı gelişmiş ülkelerde kamu harcamalarındaki kısıtlamalar, gelir ve tüketici vergilerinin yüksekliği özel işletmeleri ve hane halklarını sıkıntıya sokuyor. Aynı zamanda para ve maliye politikaları arasındaki uyumsuzluk iş piyasasını belirsizliğe itiyor. Bunların neticesinde işletmeler yeni iş yerleri açmaktan ve uzun vadeli yatırımlardan kaçınıyorlar.

HA(SSA)