Son dakika: ABD-Rusya arasında şimşek yüklü bulutlar! Sınır dışına misilleme...
Son Dakika Haberleri :ABD'nin 35 Rus diplomatı istenmeyen adam ilan etmesi Moskova'yı kızdırdı, Kremlin verilecek yanıtın Washington'ı ciddi şekilde rahatsız edeceğini duyurdu. Resmi yanıt bugün gün içinde açıklanıyor...
Son dakika: ABD-Rusya arasında şimşek yüklü bulutlar! Sınır dışına misilleme...
ABD ve Rusya arasında, dün akşam Başkan Barack Obama'nın kararını açıklamasıyla fırtına koptu. Obama'nın 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı, dünya gündemini değiştirdi.
Moskova, diplomatlarını istenmeyen adam ilan eden ABD'ye misilleme yapmaya hazırlanıyor. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, verecekleri yanıtın Washington'ı ciddi şekilde rahatsız edeceğini söyledi.
Yanıtın mütekabiliyet esasına göre olacağını aktaran Peskov, yanıt için Donald Trump'ın başkan olmasını bekleyebileceklerini belirtti. Peskov, "İki  ülke ilişkilerini tahrip edecek böyle bir kararın yakında görevinden ayrılacak Beyaz Saray yönetimi tarafından alınması şaşkınlık oluşturuyor. Bu kararı uluslararası hukuk açısından gayrimeşru görüyoruz" dedi.
BUGÜN AÇIKLANIYOR
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, Moskova'nın alacağı önlemlerle ilgili bugün resmi açıklama yapılacağını Facebook hesabından duyurdu. Moskova'ya göre, sınır dışı kararı Obama yönetiminin saldırgan dış politika izlediğinin kanıtı.
'OBAMA KÖPRÜLERİ YAKMAYA ÇALIŞIYOR'
Moskova'da birçok politikacı Obama'nın kararına tepkili. Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, "Obama'nın son olarak yapabileceği her şey bu. Görevinden ayrılacak ABD lideri bu şekilde tüm köprüleri yakmaya çalışıyor. Obama Rusya'nın hafızasında iyi izler bırakmadı. 8 yılda ilişkilerimizde tek bir olumlu adım atmadı" dedi. Rus siyasetçi, "Amerikan Büyükelçiliği’nde ve görünüşe göre konsoloslukta temizleme olacak" ifadesini kullandı.
Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy'ye göre ise, alınan karar gerçek bir paranoya belirtisi. 
Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksey Çepa da, "Bu gerçekten çok endişe verici bir haber. Tüm bunlar, Obama ekibinin can çekişmesini andırıyor" dedi.

SAN FRANCISCO'DA KONSOLOSLUK ÖNÜNDE PROTESTO
San Francisco'daki konsolosluk binası önünde toplanan Rus vatandaşları ise, sınır dışı kararını protesto etti. Konsolosluğa gelen Amerikalı Rus vatandaşları, bir süre kapı önünde bekleyerek içeri girmek istedi. ABD'nin kararına tepki gösteren ve kapı önünde megafon aracılığıyla Rus görevlilerle konuşan eylemciler, arka kapıdan belirli aralıklarla içeri alındı.
Anya adlı bir Rus, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Neler oluyor tam olarak bilmiyorum ama umarım Rusya ve Amerika arasındaki her şey düzelir" dedi.
Rus asıllı bilim insanı Olga Chervyakova ise ABD'nin diğer ülkelere yönelik bazı uygulamalarından endişe duyduğunu söyledi. Duygusallığa değil gerçekleri görmeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Chervyakova, "Sanırım ne yapmış olduğumuzu ve yapmamamız gerektiğini öğrenmemiz ve düzeltmemiz gerekir" diye konuştu.
Bu arada, binadaki Rusya bayrağının yarıya indirildiği görüldü.
72 SAAT SÜRELERİ VAR
ABD Başkanı Obama, söz konusu sınır dışı kararını Rusya'nın bilgisayar korsanlığı yoluyla başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları nedeniyle aldı. Rusya'nın Washington Büyükelçiliği ve San Fransisco Konsolosluğu'nda çalışan diplomatlar 'persona non grata-istenmeyen adam' ilan edildi ve aileleriyle birlikte ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verildi.
Başkan Obama, kararla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Bu eylemler, Rusya'nın agresif faaliyetlerine verdiğimiz tepkinin tamamı değildir. Bazılarını kamuya açıklamayacağımız bir şekilde, belirlediğimiz zaman ve yerde çeşitli eylemlerde bulunmaya devam edeceğiz.
Rusya'yı yaptıklarından sorumlu tutmanın yanında, ABD ve dostları ve dünya genelindeki müttefikleri Rusya'nın oturmuş uluslararası davranış normlarını baltalamaya ve demokratik yönetime müdahale etme çabalarına karşı birlikte çalışmalılar. Bu amaçla yönetimim, önümüzdeki günlerde Rusya'nın seçimlerimize müdahale etme çabaları ve önceki seçimlerdeki seçim döngüsü ile ilgili kötü niyetli siber faaliyetleri hakkında Kongre'ye bir rapor sunacak."
CUMHURİYETÇİLER DESTEK VERDİ
Obama'nın hamlesine Cumhuriyetçi politikacılardan da destek geldi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, kararının 'gecikmiş' bir adım olduğunu belirtti. Ryan, "Her ne kadar yönetiminin bugünkü adımı gecikmiş bir adım olsa da Rusya karşısındaki 8 yıllık başarısız politikaya son vermek için yerinde bir karar olmuştur" ifadesini kullandı.
Cumhuriyetçi Partinin önde gelen siyasetçilerinden Arizona Senatörü John McCain ve Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham da destek veren isimlerden. İkilinin ortak açıklamasında, "Obama yönetimi tarafından bugün açıklanan misilleme kararları çok gecikti ancak nihayetinde Rusya'nın Amerikan demokrasisine yönelik pişkin saldırı için ufak bir ceza oldu. Yeni Kongre'de Rusya'ya yönelik daha güçlü yaptırım girişimlerinin öncülüğünü yapma niyetindeyiz" denildi.
Demokrat Senatör Charles Schumer ise açıklamasında, yeni yönetime yaptırımları zayıflatmaması çağrısında bulundu. Schumer, "Seçim kampanyası ve geçiş sürecinde Rusya'ya aşırı yakın duran Trump yönetiminin mevcut rejimimizi veya  yeni yaptırımları zayıflatmayı bir saniye bile düşünmemesini umuyorum" yorumunu yaptı.
TRUMP İNANMIYOR
Obama, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'ın seçim kampanyasına yönelik siber saldırıların arkasında Rusya'nın olduğu iddiaları karşısında harekete geçileceğini daha önce söylemişti.
ABD Başkanı, yaptığı açıklamada, "Rusya'ya açıkça ve gizlice bizim seçeceğimiz  bir zamanda ve yerde cevap vereceğiz" demişti.
Rusya'nın siber saldırı düzenlediğine inanmayan ABD'nin yeni başkanı Trump ise, görevi devraldığında istihbarat yetkilileriyle konuyu ele alacağını açıklamıştı.