DIŞİŞLERİ Bakanlığı tarafından Kırım'da yapılan referanduma ilişkin yapılan açıklamada sonucun Türkiye açısından herhangi bir hukuki geçerlilik taşımayacağı vurgulandı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Kırım'da 16 Mart 2014 Pazar günü yapılan, referandum hukuka aykırı ve gayri meşru olarak nitelendirilirken, "Referandumun neticesi ve buna bağlı olarak atılacak adımlar sonrasında oluşacak fiili durum Türkiye açısından herhangi bir hukuki geçerlilik taşımayacaktır ve tanınmayacaktır" denildi. Bakanlığın açıklamasında şöyle devam edildi:
"Türkiye, Ukrayna'daki krize bu ülkenin bağımsızlığı, egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğü temelinde, demokratik ilkeler çerçevesinde, hukuka ve uluslararası anlaşmalara uygun bir çözüm bulunmasını her fırsatta önemle dile getirmektedir. Türkiye, Kırım'ın asli unsuru olan ve tarihte büyük acılara maruz bırakılmış bulunan soydaş Kırım Tatar Türklerinin güvenlik ve esenliğine özel bir önem ve öncelik atfetmektedir. Bu husus uluslararası örgütler nezdinde tarafımızdan her defasında önemle vurgulanmaktadır. Ukrayna ve bilhassa Kırım'da önümüzdeki dönemde yaşanabilecek gelişmelerin yakın çevremizin güvenlik ve istikrarına da olumsuz yansımaları olabileceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, askeri yollardan oldu-bitti yaratılmasının son derece sakıncalı olduğuna bir kere daha dikkat çekiyor ve tarafları, soruna, yukarıdaki ilkeler zemininde siyasi bir çözüm bulmak için bir araya gelmeye davet ediyoruz."

(HT/İD)