DAVUTOĞLU: REFERANDUMUN MEŞRUİYETİ YOKTUR
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kırım'ın Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu ile görüşmesi sonrası basın toplantısı düzenlendi. Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumun herhangi bir meşruiyeti olmadığını belirten Davutoğlu, "Atılacak adımlar konusunda AB ve NATO ile temas halindeyiz. Türkiye, NATO üyesidir. Türkiye, hem Ukrayna hem Rusya'ya komşu. Dolayısıyla herhangi bir gelişmeden herhangi başka ülkeden çok daha etkilenmemiz fazladır. Barış yönlü desteklememiz doğaldır. Türkiye, savunduğu evrensel değerler adına gerekli her türlü adımı atmaktan ve katkıyı sunmaktan çekinmez" dedi.
"TÜRKİYE SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPMAKTADIR"
Türkiye'nin sağduyu çağrısı yaptığını yenileyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Gönül isterdi ki kriz tırmandığında krize muhatap olacak ülkeler bir araya gelip kriz engellenebilseydi. Bu konudaki adımlar krizin ilk anında atılamadığı için dünkü referanduma kadar geldi. Ukrayna Anayasası, toprak bütünlüğü konusunda referandum yapılması da hukuk dışıdır. Nükleer silahlardan vazgeçerken kendi toprak bütünlüğünün garanti altına alınacağı teminatıyla vazgeçmişti. Toprak bütünlüğü altında referandumların seyretmesi daha önceki krizlerin, bir anda çok daha fazla ülkede kriz çıkmasına da neden olur. Bir kere buna izin verilirse, bütün bölgeye istikrarsızlık gelir. Türkiye her yerde olduğu gibi burada da ilkesel bir tutum sergiledi. Referandumun olmamasını isterdik. Bu referandum sonrasında dahil çözüm yolları kapanmış değildir. Diplomasinin süratle devreye girmesi, bütünüyle anayasa reformuyla müzakerelerin başlaması lazım. Türkiye sağduyu çağrısı yapmaktadır. Bu sağduyu çağrısını da sergilemektedir. Kırım'daki soydaşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Asli vatanlarında kalacaklar ama herhangi bir gerginliğin de parçası olmadılar. Atılacak adımları koordineli bir şeklide değerlendirerek atacağız. Önemli olan herkesin toprak bütünlüğü. Birleşmiş Milletler kararında Rusya'nın tek başına kalmış olması dahi bizim için doğru bir tutum değildir. Ortak uluslararası çabalara katkıda bulunması önemlidir. Herkesle temaslarımızı sürdüreceğiz." 
"AB VE NATO İLE TEMAS HALİNDEYİZ"
Referandumun herhangi bir meşruiyeti olmadığını belirten Davutoğlu, "Bu referandumun herhangi bir meşruiyeti yoktur. Atılacak adımlar konusunda AB ve NATO ile temas halindeyiz. Türkiye NATO üyesidir. Türkiye, hem Ukrayna hem Rusya'ya komşu. Dolayısıyla her gelişmeden herhangi bir gelişmeden herhangi başka ülkeden çok daha etkilenmemiz fazladır. Barış yönlü desteklememiz doğaldır. Türkiye, savunduğu evrensel değerler adına gerekli her türlü adımı atmaktan ve katkıyı sunmaktan çekinmez" dedi.
Kırımoğlu da referandumu tanımadıklarını vurgularken, "Ukrayna'nın bütünlüğü taraftarıyız ve Ukrayna topraklarında yabancı askerlerin çıkarılması taraftarıyız. Bu referandumu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Bu sorunun barış içerisinde çözülmesi taraftarıyız. Yarım yüzyıl devamında vatanımıza dönmek için mücadele verdik. Ne kendi vatandaşlarımızın ne de bize karşı duran insanların hiçbir kanını dökmedik" diye konuştu. Gerçekleştirilen referandumun Ukrayna'nın kanunlarına aykırı olduğunu dile getiren Kırımoğlu, Ukrayna'yı yabancı askerlerin terk etmesi yönünde bir taleplerinin olduğunu söyleyerek, "Senaryo başka yerde yazıldı. Bu referandumun hiçbir önemi yok" dedi.

(HT/İD)